ВЕСТИ - ЕПВ

Пријава закоровљене парцеле под амброзијом!

У СУСРЕТ ПОЛЕНСКИМ УДАРИМА!


На дојаву грађана, Еколошки покрет Врбаса пријавио је закоровљену парцелу крај НИС бензинске пумпе крај гробља у Врбасу. Велика количина амброзије, која преовладава у корову ризик је по здравље целог Новог насеља у Врбасу и опасност да се загаде све околне парцеле!


Захтевали смо од комуналне инспекције да хитно утврди власништво, позицију и број парцеле, те ступи у контакт са Републичком фитосанитарном инспекцијом, складно Уредби о мерама за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзија, која би потом изашла на терен и власнику наложила мере хитног уклањања корова уз претњу судским решењем!

Само је у Општини Врбас више од 10000 особа алергичних на полен амброзије! Масовне астматичне тегобе, дерматитис, коњуктивитис, поленска кијавица... урушавају квалитет живота хиљадама грађана у Војводини! Људи се затварају у куће, ко може, напушта панонску равницу! Изостаје се с посла, напуштају се дневне рутине! Да ли сте видели гушење детета под нападом алергијске астме!?

Само једна одрасла биљка амброзије може да избаци до милијарду зрнаца полена величине 6 микрона! Замислите број полена на овако закоровљеном пољу а клијавост је око 50%! Уколико се не третира, брзина  ширења потискује све културе па и остале корове, тако да је амброзија већ пронашла своју еколошку нишу у Војводини, па и целој Србији на теренима до 1000м. Четвртина грађана Војводине реагује на полен амброзије, што у сезони полена значајно утиче на њихов кућни буџет! Више не можемо говорити о уништавању, већ само сузбијању, ради смањења количине полена у ваздуху, барем до нивоа који не регрутује нове болеснике! Штете по пољопривредне културе мере се милионима евра! Пољопривредници све више новца издвајају на третман корова, што негативно утиче не само на исплативост производње, већ и на квалитет хране коју производе! 

Већ 13 година у својим кампањама и јавним наступина апелујемо на надлежне државне службе да ефикасније утичу на овај проблем! Надзор над сузбијањем мора бити много конкретнији, стога нас чуди да врбаска инспекција уопште не цени нашу подршку, кроз активну улогу у мониторингу животног амбијента, пошто смо суочени са изостанком еха у комуникацији коју непрекидно форсирамо, што дефинитивно штети јавном интересу!

Мониторинг животне средине ове године спроводимо уз подршку Министарства заштите животне средине а у оквиру пројекта "Грађани у акцији - здружено у корист природе"!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net