ВЕСТИ - ЕПВ

Радна акција у парку Лазе Костића у Врбасу!

РАДНА АКЦИЈА И ЈОШ ЈЕДНА ПРЕДСТАВКА ИНСПЕКЦЈИ!


Јуче су волонтери Еколошког покрета Врбаса добили драгоцену помоћ од волонтера Црвеног крста Врбаса, те су заједно извели акцију уређења највећег парка у Врбасу! Вредна деца и омладина очистили су готово 5ха зелених површина и офарбали 15-так клупа, на радост великог броја корисника ове највеће зелене оазе у граду!

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Са Црвеним крстом Врбаса имамо традиционалну сарадњу већ дуги низ година! Договорили смо се да овог лета одрадимо још неколико заједничких акција и еколошких радионица!

Иначе, ово је далеко највећи парк у Врбасу, смештен на западном ободу града као баријера штетним хемијским емисијама са пољопривредних парцела и ветрозаштитни појас! Пре четрдесетак година испланирала га је, засадила а онда надграђивала и одржавала група грађана, ентузијаста, да би од пре деценију одржавање преузео ЈКП Комуналац из Врбаса.

Дању је омиљено место стотинама грађана, деце и омладине за одмор, шетњу и рекреацију а касно ноћу бива преузет од зависника психоактивних супстанци и алкохола! Последице су шприцеви, гомиле разбацаног смећа, изломљене клупе, канте за смеће и справе на дечијим игралиштима! Постоји оправдана потреба за појачани надзор инспекције и полиције, као и већа средства за инвестиционо одржавање! Потенцијали овог места далеко су већи од тренутних услова, те апелујемо на локалну самоуправу да саслуша, по нама, изузетно корисне и примењиве идеје и предлоге грађана!

Из нама непознатих разлога, један део парка комуналци не одржавају, што многе грађане ставља неправедан и ризичан положај, јер на том потезу парк је зарастао у коров, са доста амброзије! Стога смо поднели и захтев комуналној инспекцији да анализирају ситуацију, те да врате и том делу парка своју основну намену!

Акција је изведена у оквиру пројекта "Грађани у акцији - здружено у корист природе", којег је подржало Министарство заштите животне средине. Подршка је стигла и од Индустрије меса Карнекс, компаније Суноко и фабрике уља и биљних масти Витал! И поред постојања "обилног зеленог фонда" и Годишњег програма заштите животне средине, локална самоуправа, на жалост, нема слуха за наше еколошке акције!?

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net