ВЕСТИ - ЕПВ

Радна акција чишћења крај Великог бачког канала

ДЕЦА ОЧИСТИЛА СМЕЋЕ ОД ВОЗАЧА И ОТКРИЛА ВЕЛИКУ ДИВЉУ ДЕПОНИЈУ!


У исчекивању лепшег времена за обележавање Дана животне средине, волонтери Еколошког покрета Врбаса, коначно су у петак, 8. јуна пружили организациону и техничку подршку "петацима, шестацима" и њиховиим наставницима из о.ш. "Братство-јединство" у Врбасу у реализацији радионице на отвореном и радне акције чишћења приобаља Великог бачког канала на потезу кроз Врбас.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

 Ово је било финале пројекта "Развијмо одговорност за животну средину" којег су ђаци ове школе у оквиру грађанског васпитања спровели уз своју наставницу Мају Ускоковић! Акцији се прикључила и Јасмина Калуђеровић, наставница математике! Очишћено је 20-так џакова смећа на кратком потезу зелене површине крај друма, од "Кнез петрол" пумпе до "Виноградкског моста" (~400м)!

И овај пут налетели смо на џакове са угинулим животињама, које смо заобишли, али смо обавестили комуналце о њиховој локацији, који су одмах све прикупљено смеће и превезли на депонију!

Изненадна појава летње жеге, потреба за континуираним ангажовањем на акцији, ђацима је била корисна поука о потребној енергији за санацију нечије бахатости! Схватили су без дилеме, какве су последице разбацивања смећа и колико је напора потребно да се оно покупи! Успут су сви листом "одлучили" да им то не буде животни позив, што би им могао бити мотив за учење и онда кад им се то уопште не ради!

Уверени смо да су ова деца, чланови свог школског еко пројекта, потпуно освешћени и спремни да постану корисни чланови своје заједнице! Још једном се потврдило да комбинација еколошког образовања и практичног доприноса доноси евидентан резултат! Зашто онда ово немамо у формалним школским програмима!? Зар то није круцијални јавни интерес у "држави прекривеној смећем"!?

Високу одговорност ова деца показала су и уочавањем неколико гомила смећа крај инспекцијске стазе иза објекта бившег "Балкана" у Врбасу. Потоњим увидом и обиласком целе стазе утврдили смо да се крај ње распадају велике хрпе разног смећа делимично или у целости прекривене коровом, што би могао бити посао за барем 50 камиона! Дивљу депонију смо наравно, пријавили комуналној инспекцији!

Вода, сокови и сендвичи окрепили су младе акцијаше а подршку акцији пружили су, пре свих Индустрија меса и месних прерађевина "Карнекс", а потом компанија "Суноко" и Покрајински секретаријат за привреду!Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net