ВЕСТИ - ЕПВ

Радионица на каналу са ђацима из Степановићева.

КОЛИКО ЈЕ ЧИСТА ВОДА ВАЖНА ВРБАШАНИМА?!

На иницијативу и позив Игора Лешчешена, наставника географије и једног од координатора пројекта "Вода је живот" у о.ш. "Алекса Шантић" из Степановићева, јуче смо били домаћини радионице са ђацима седмог и осмог разреда ове школе на врбаском Шлаису. Уз три наставника, овај едукативни излет ђака испратила je и директор школе, Светлана Келеман.

ФОТО ГАЛЕРИЈА СА РАДИОНИЦЕ


Добро осмишљену школу у природи започели смо радионицом дуж врбаског Шлаиса о географским и историјским карактеристикама терена, условима живота људи у овим крајевима, досељавању Дунавских Шваба, Јожефу Кишу и изградњи канала, почецима индустријализације и загађивања Великог бачког канала, да би дошли до решења за његову ремедијацију, враћање у првобитно стање и надамо се, завршетак "дугог пута прљања и прочишћења наше заједнице"!

Потом су млади гости, уз свог наставника Лешчешина, узорковали воду са чистог и прљавог дела канала, како би са пехаметром утврдили њен основни карактер, да би затим, променом локације у центар Врбаса, подељени у екипе, анкетирали грађане Врбаса са спремним упитницима, на тему живота крај прљавог водотока и спремности врбашана на грађански активизам и лични допринос. Анализу и резултате анкете и излета урадиће се по повратку у школске клупе!

Наравно да су се деца нашла у чуду са причом о пола века загађивања без правих последица по загађиваче, инертности институција и неразумној трпљивости грађана Врбаса, па и Куле!? Осетили смо олакшање ђака са најавом престанка загађивања, враћању живота у канал, буђењу свести људи и разума код одговорних лица.

Интеракција деце и добро расположење указало нам је да су се напунили позитивном енергијом, спремни да у свом селу и школи наставе са личним залагањем за лепши и чистији амбијент! 

Наше учешће у пројекту гостију из Степановићева, омогућила је фабрика уља и биљних масти "Витал" из Врбаса.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net