ВЕСТИ - ЕПВ

Пријава смећа од камионџија и захтев Управи саобраћајне полиције

КАКО ПОМЕРИТИ ПОЛИЦИЈУ ПРОТИВ ПРЉАЊА СРБИЈЕ!?


На дојаву и апел савесних возача, Еколошки покрет Врбаса пријавио је противправно понашање возача камиона испред царинарнице Шид, који су својим смећем прекрили и загадили зелену површину испред граничног прелаза у дужини од 3 км. Такође смо поднели Захтев Управи саобраћајне полиције да у сврху заштите животне средине започне хитну примену казнених мера предвиђених Законом о безбедности саобраћаја, постављање довољног броја посуда за смеће испред свих граничних прелаза и допуну Правилника о обавезној опреми у теретним возилима са обевезом поседовања врећа за смеће!

 У наставку дајемо интегрални текст Захтева.

Поштовани!

На дојаву и апел савесних возача, пријављујемо противправно понашање возача камиона испред царинарнице Шид, који масовно и без последица избацују своје смеће из возила у колони за царинску контролу. Како смо сазнали, на потезу од готово три километра од царинског прелаза према Шиду, зелена површина крај друма је прекривена смећем. У прилогу достављам фотографије.

Постоје индиције да је оваква или слична ситуација испред готово свих граничних прелаза у Србији. Стога,

1. Захтевамо хитну примену мера из Закона о безбедности саобраћаја Члан 333 везано за Члан 164 став 4).
2. Захтевамо да Царинској управи и/или другим релевантним службама наложите хитно постављање посуда за смеће дуж горе наведеног потеза, испред царинског прелаза уз проверу ситуације по овом питању испред свих граничних прелаза.
3. Захтевамо да покренете хитну допуну Правилника о подели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила у саобраћају на путевима у Србији, део Обавезна опрема теретних возила у Србији ("Сл. гласник РС", бр. 40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015, 78/2015, 111/2015, 14/2016, 108/2016, 7/2017 - испр. i 63/2017) новим Чланом:8. ВРЕЋЕ ЗА СМЕЋЕ, "Најмање 5 пластичних врећица за смеће у кабини возача".

Образложење:
Уколико возач камиона нема пластичну врећу за смеће, он га уз велику вероватноћу, избацује из возила кроз прозор или крај пута где се затекне, кршећи тиме горе наведени пропис. Најмањи број врећица обезбедио би сигурније поштовање мере. Ова мера обезбедила би јавни интерес кроз разумну законску принуду за легално одлагање отпада из возила и ефикасну превентивну контролу саобраћајне полиције над противправним понашањем возача камиона, чија нам масовна бахатост шаље најружнију слику Србије у свет! Крајње је време да саобраћајна полиција почне да примењује део прописа из њене надлежности, везане за Заштиту животне средине!

4. Захтевамо да нас обавестите о вашем поступању!

У очекивању еха на нашу представку,
Срдачно вас поздрављамо!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net