ВЕСТИ - ЕПВ

Захтев Општине Врбас да ЕПВ врати средства добијена пре осам година!

ПОЛИТИЧКИ ЛИНЧ ЕПВ!

Да ли смо то ургенцијом успели да извучемо кривичну пријаву против носиоца јавне власти из "закључане фијоке" Управе криминалистичке полиције у Новом Саду, кад смо напрасно остали без пословног простора и са "озбиљном претњом" општинског правобраниоца да вратимо општински новац добијен пре осам година!!?

Да ли се монтира опасан преседан по којем ће локалне власти моћи брутално да се обрачунају са сваким самосвесним и критичким  удружењем у Србији, које је било када користило општинске фондове...!? Процените сами у наставку, из наше Представке и Захтева општинског правобранилаштва!

 ОПШТИНА ВРБАС
ПРАВОБРАНИЛАШТВО ОПШТИНЕ ВРБАС

МИРНА ПАРОЦИ, ПРАВОБРАНИЛАЦ


ПРЕДСТАВКА


Поштована!

Складно Вашем захтеву за „Споразумно решавања спорног односа“, Посл. бр. Пр.51/18 од 09.11.2018, изјављујемо да не постоји спорни однос између Општине Врбас и Еколошког покрета Врбаса, којег нам спочитавате овим Дописом. Обзиром на околности, сматрамо да се ради о шиканирању, застрашивању и угрожавању наших основних људских права.

Ваш Допис предпоставка је злоупотребе јавних средстава од стране Еколошког покрета Врбаса, где нас као странку тенденциозно, противправно и рекли би смо несвесно и из незнања укључујете у прогон бившег општинског руководства!

Образложење:

У периоду 2010. до 2012. године, на наше Захтеве за финансирање активности Еколошког покрета Врбаса,  добијали смо средства и то Закључком председника Општине Врбас, односно, по тадашњем правном акту. У том правном акту није постојала обавеза извештавања примаоца дотације! Али све што је Општина Врбас захтевала од нас у том периоду у смислу правдања средстава, испоштовали смо! Никада у том погледу није било ни једне замерке!

Ако су тадашња правила доделе средстава удружењима грађана била погрешна, као правник би сте морали знати да корисник за то не може бити одговоран, већ давалац!

Наши извештаји Општини, као такави, прокњижени су у Завршни извештај буџета Општине Врбас за назначене године, како већ позитивни законски прописи налажу. Предлог Завршног извештаја о буџету Општине усвојила је Скупштина Општине Врбас, као завршни рачун. Потом је „завршни“ поднет Пореској управи, па државној ревизорској институцији. Уколико је и било уочених грешака или недостатака у Завршном рачуну, морали су се одмах отклонити!

Ако сте у завршном рачуну за назначене године уочили неке „несагласности“, морали сте претходно да поднесете Захтев за ревизију буџета у годинама које помињете, потом да добијете одобрење за тај посао и тек тада да нас укључите као странку, која би могла разјаснити евентуалну аномалију. То наравно, нисте учинили!

Да ли сте се обратили бившем руководству Општине Врбас за те Ваше недоумице, које је, уосталом, било одговорно за рад општинске управе у назначеним годинама, а нарочито за тачност завршног рачуна?! Не верујемо! Да ли сте остала удружења и спортске клубове, који су на исти начин добијали средства, узнемиравали оваквим захтевима!? Нисмо чули! Дискриминација!

Стога закључујемо да сте поменутим захтевом у потпуности занемарили одредбе Закона о буџетском систему, где сте, уверени смо, тенденциозно осмислили механизам политичког прогона и застрашивања наше организације, чиме сте с једне стране показали недопустиво непознавање прописа за правобраниоца а онда и сиромашан карактер особе, која прописе треба да разуме и правдољубиво користи штитећи не само интересе општинске управе, јавних предузећа, месних заједница... већ и друге кориснике општинских средстава - а не да јавну позицију изопачено користи у сврху политичког прогона! Скандалозно!

Не заборављамо, наравно, да сте то учинили, како рекосте, на захтев заменика председника Општине Врбас, Миљане Штулић. Срамота Ваша и њена! Срамота за институцију коју заједно заступате!

О вашем понашању обавестићемо све релевантне установе, институције и организације у земљи!

У Врбасу, 15.11.2018.   

За Еколошки покрет Врбаса
председник: Ратко Ђурђевац

Допис правобранилаштва:

 

 

 

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net