ВЕСТИ - ЕПВ

Анкета на Фестивалу меда у Врбасу

КОЛИКО ВОДИМО РАЧУНА О СВОМ ЗДРАВЉУ?У суботу, 20. октобра, Екипа волонтера ЕПВ састављена од ђака и студената из ош "Братство-јединство", гимназије "Жарко Зрењанин", ССШ "4. јули", ПМФ Нови Сад и Правног факултета Нови Сад, поразговарала је са грађанима Врбаса о њиховом здравственом стању и навикама у очувању здравља. Анкета је рађена уз подршку Удружења пчелара Општине Врбас, који нам већ традиционално на њиховој јесењој манифестацији "Фестивал меда", дају техничку подршку за наше активности и промоцију еколошких вредности.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

 Захваљујемо се нашим суграђанима који су имали стрпљења по десетак-петнаест минута да одвоје за питања наших волонтера и верујемо, искрено одговоре на прилично детаљну анкету "Колико водите рачуна о свом здрављу?" Волонтери су уз претходну инструктажу у анкети имали корисну вежбу комуникације.

Анализирајући одоворе 80-так анкетираних а с резервом према не репрезентативном узорку, дошли смо до следећих закључака:

Четвртина испитаника не контролише своју крв, док остали то раде барем једном годишње.

30% испитаника склоно је да прихвати препоруку за квалитетнију намирницу. 45% део своје хране сам производи, да ли у башти, кошницама, воћњаку, њиви или храну добија од својих блиских рођака. Чак 80% грађана се изјаснило да чита декларацију на производима које узима! Надамо се да су били искрени, јер би то био велики напредак у односу на неке наше раније анкете! 50% избегава месне прерађевине а готово 75% газиране напитке и брзу храну! Свесни смо да је наш узорак обухватио ипак зрелије особе, где смо сасвим убеђени у другачије проценте код млађе популације, којих се сећамо из анкета по школама!

Готово 90% грађана проветрава кућу више сати или барем сат времена дневно. Анкету би смо требали поновити мало дубље у грејној сезони и верујемо у другачије резултате!

У групи питања о физичкој активности, 60% испитаних особа има навику шетње и лети и зими, барем 30 минута дневно, док 30% шета само лети. Остатак испитаних и још неки "шетачи" упражњавају највише вожњу бициклом и пливање (имамо летњи и зимски базен), мање њих користи теретану и куглање, иде на фитнес. Неколико их се похвалило одласком на пецање, шетњом пешке на посао и јутарњим разгибавањем! Ова група анкетираних грађана необично је физички активна!

Имали смо и групу питања о штетним утицајима из амбијента и лошим навикама! 30% анкетираних сматра да има проблеме са дисањем због лошег амбијенталног ваздуха, нарочито с јесени и у грејној сезони. 40% има кућно ложиште, шта год би оно могло да значи за њихово здравље!? 20% је изјавило да има влагу у кући. 60% признаје да су превише испред екрана, компа, телефона и највише ТВ-а! 35% испитаних су пушачи. 20% има алергију на полен. Чак 70% осети повремене сметње од испарења из канала и од непријатних мириса са фарми свиња! 60% грађана изјавило је да има тескобу због генерално загађеног амбијента и последица лоше урбане културе! Од осталих сметњи опет нам је скренута пажња на све већи број паса луталица, премало дрвећа и зеленила, пуно пикаваца и осталог разбацаног смећа, прашине...

Анкета је рађена у оквиру реализације пројекта "Зелени а зрели", којег подржава Министарство заштите животне средине. Подршка је стигла и од Карнекса, индустрије меса и месних прерађевина из Врбаса.


Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net