ВЕСТИ - ЕПВ

Захтев Општини Врбас за излазак из МОРГ-а

ОСАМ ГОДИНА ЈАЛОВЕ ГРУПАЦИЈЕ

Еколошки покрет Врбаса поднео је Захтев руководству Општине Врбас да изађе из чланства МОРГ-а (Међуопштинске радне групе за управљање отпадом), после осам година непомерања с мртве тачке и огромних проблема у овој области у локалу које Општина игнорише, у потпуности препуштена уљуљканој и успаваној бирократији градске управе Новог Сада! У наставку објављујемо интегрални допис.

ОПШТИНА ВРБАС
ОПШТИНСКО ВЕЋЕ

ЗАХТЕВ

Поштовани!
Захтевамо да Општина Врбас изађе из чланства Међуопштинске радне групе за управљање отпадом (МОРГ) за Град Нови Сад и општине Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Србобран, Темерин и Врбас, које је постигнуто Споразумом потписаним 27.10.2010. године и Анекса потписаног 01.12.2010. године о годишњим обавезама чланица групе.

Образложење:

Осам година чланства и суфинансирања ове групације сасвим је довољан период за утврђивање потпуне неспособности, пре свега одговорних људи из градске управе Новог Сада, за конкретизацију циљева дефинисаних горе поменутим Спорезумом, пре свих изградњом система регионалне депоније у Новом Саду.

МОРГ Нови Сад прва је формирана групација у Србији ове врсте а последња по ефектима свога рада. У дефинисаним обавезама из Споразума не постоји одговорност одговорних лица за неиспуњене обавезе и улудо утрошена средства пореских обвезника из Србије и из земаља донатора, јер да постоји, многи би завршили у затвору!

Проблем одлагања отпада у Врбасу и у већини општина чланица МОРГ-а набубрио је до пуцања и потпуног колапса! Сутра да се отвори регионална депонија у Новом Саду, питамо с којим то транспортом би се отпад превозио до ње, када у Врбасу пар камиона у распаду једва покупи смеће грађана! Пријем смећа на претрпаној локалној депонији одавно нема економску, еколошку и безбедносну оправданост!

С којим то средствима би се платио услужни превоз смећа до Новог Сада (процене су и до милион евра годишње), у околностима ниске свести грађана о потреби примарног раздвајања отпада и тиме, ниског процента сепарације искористљивог отпада!?

Уређење система одлагања отпада је ваша примарна законска обавеза а стичемо утисак, као и већина грађана Врбаса, да сте се препустили одлукама људи изван локала, којима очигледно није довољно стало, нити имају капацитета да се носе с овим проблемом! Тиме сте сузили своју перцепцију и ускратили поглед на локалне потенцијале! Овим сте у потпуности преузели на себе и одговорност за неуспех МОРГ-а у Врбасу!

Стога захтевамо да изађете из ове јалове групе, окупите представнике пословног и цивилног сектора с капацитетом позитивног утицаја на изналажење локалног решења, пре свега у смањењу количине отпада који се одвози на депонију!

У потпуности смо уверени да такво решење постоји и да је квалитетом, ценом и динамиком остварења „ближе од Новог Сада“! Оно би потом привукло пажњу и комшијских општина које такође нису спашене од регионалне бирократске успаваности! Такво решење се достиже активним радом на терену, анимацијом стручних људи око себе а не празним састанчењем!

Скренули смо вам пажњу и дали генералну смерницу, иако вам нисмо дужни „сипати идеје“ за вашу бољу организацију у овој области и квалитетније трошење јавних средстава, јер се према нама односите као према непријатељу и поред стотина корисних идеја из дописа, многобројних скупова које смо организовали и континуираног вишегодишњег рада на подизању свести грађана и вашој личној свести као доносиоца одлука у локалу!

После пет година непомерања с мртве тачке ово је ваш лични и колективни неуспех!  Изађите из МОРГ-а, покажите капацитет окупљања актера око најважнијег проблема у локалу! Ако га немате, не постоји оправдани разлог вашег даљег опстанка на позицији на којој се налазите!

Ваше одређивање по овом Захтеву очекујемо на првој наредној седници Општинског већа. У случају игнорисања, а због тежине проблема којег игноришете, јавно ћемо затражити ванредне изборе у Оптини Врбас.
 
У Врбасу, 16.10.2018.   

За Еколошки покрет Врбаса
председник: Ратко Ђурђевац

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net