ВЕСТИ - ЕПВ

Едукативни излет на сајам ЛОРИСТ у Новом Саду

ЈАВНИ ЧАС ЕКОЛОГИЈЕ И НАУТИКЕ!


Еколошки покрет Врбаса уприличио је јавни час наутике и екологије на сајму туризма, екологије, лова и риболова - ЛОРИСТ у Новом Саду, за наше еколошке активисте из Гимназије "Жарко Зрењанин" у Врбасу и основне школе "Братство-јединство" у Куцури, који су својим претходним ангажовањем заслужили овај користан излет! На жалост, вредни ђаци из средње медицинске школе "Козма и Дамјан" због обавеза нису се могли одазвати на наш Позив. Традиционална сарадња са средњом стучном школом "4. јули" из Врбаса, прекинута је из нама непознатих разлога, па су сами себи ускратили много тога!

ФОТО ГАЛЕРИЈА СА ИЗЛЕТА

Поред великог броја излагача из разних сајамских области, наша пажња била је усмерена ка екологији и наутици, па смо стога били гости штандовима Дунавског пропелера из Београда, Покрету горана Војводине и Еко листа.Снажну повезаност екологије и туризма објаснио нам је на свом предавању Крста Пашковић, председник Дунавског пропелера и члан Међународне асоцијације за унутрашње пловне путеве (IWI - Inland Wатерways International). И поред великог залагања овог, најактивнијег наутичког удружења у региону, одговорни људи у Србији немају довољно слуха за улагање у развој наутичког туризма, који може створити нову вредност за одржавање река и посебно канала у Војводини, што би довело до брзог упошљавања преко 5000 људи, унапредило урбану културу крај тренутно, запуштених и смећем препуних водотокова у Србији, како рече г. Пашковић.Од Душице Миленковић, представнице Покрета горана Војводине, ученици су добили понуду волонтирања у међународном еколошком центру "Радуловачки" у Сремским Карловцима, у којем горани Војводине већ више година привлаче младе еколошке заљубљенике из целог света на уређењу обале Дунава и на здраво дружење уз богат пратећи забавни и едукативни програм. Сазнали смо за значајне пројекте и енергију коју ова организација улаже на подизању еколошке свести младих али и одраслих на заштити природних и културних вредности, подизању урбане културе, повезивању младих на здравој идеји волонтирања у природи...Колика је важност промоције позитивних еколошких вредности и шерење еколошке свести, сазнали смо од Јадранке Марчок, директора најзначајнијег еколошког магазина у Србији - Еко лист. Већ више од деценију корисне идеје и информације из Еко листа, надахњују еколошке активисте из целог региона и посебно носиоце управне власти на свим нивоима, да их примене у својим акционим плановима, прилагоде својим специфичностима а потом опет поделе своја искуства у овом магазину, отвореном за све љубитеље природе, који су спремни да дају свој лични или колективни допринос лепшем комадићу ове наше планете на којој живимо!

Ђаци су имали простора да обиђу и остале сајамске поставке на ЛОРИСТ-у.

Подршку овој активности добили смо кроз пројекат "Зелени а зрели" којег је подржало Министарство заштите животне средине. Одлазак на излет помогла је и Индустрије меса  и месних прерађевина "Карнекс" из Врбаса.Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net