ВЕСТИ - ЕПВ

Округли сто у Врбасу на тему безбедног одлагања отпада

"СА ОТПАДОМ У СРБИЈИ ЈОШ УВЕК ПОД ТЕПИХ"!Еколошки покрет Врбаса јуче је у Врбасу у хотелу Бачка организовао Округли сто на тему "Безбедног одлагање отпада". Скупу су присуствовали представници пословних субјеката из Врбаса, Београда, Новог Сада и Бечеја, комунална предузећа из Врбаса и Малог Иђоша, Основно јавно тужилаштво у Врбасу, цивилне организације из Врбаса и Црвенке, ученици Гимназије "Жарко Зрењанин" и средње медицинске школе "Козма и Дамјан" у Врбасу. Локална самоуправа Врбаса још једном се није одазвала на наш Позив!

ФОТО АЛБУМ

Уводничар и модератор скупа био је Владимир Бабић, саветник за управљање отпадом и хемикалијама из фирме "Еко Хемик" Нови Сад.

Учесник скупа био је и Славиша Божовић, задужен за управљање отпадом у ЈКП Комуналац у Врбасу, који је истовремено и члан МОРГ-а, међуопштинске радне групе за управљање отпадом, чији су чланови представници града Новог Сада и општина Врбас, Србобран, Темерин, Беочин, Бачка Паланка, Жабаљ и Бачки Петровац. Разлог формирања ове групације је изградња регионалне депоније у Новом Саду. Из његовог извештаја са седнице с које је претходно стигао и нашим спознајама о раду овог тела у претходних осам година, од 2010. када је основано, oсетили смо велика очекивања и изузетан напор којег представници ЈКП Комуналац улажу складно својим обавезама из споразума, али на жалост, ЕПВ закључује да је превише тога изван њихове моћи, те да многа одговорна лица и институције на покрајинском и окружном нивоу не чине оно што могу и требају, тако да се губи велика енергија на  причи о будућој регионалној депонији а помака нема, те се по нама, предуго и улудо троше новци пореских обвезника на пројекат који никако не добија своје обрисе.

Г. Бабић је у свом уводном излагању оценио стање области управљања отпадом у Србији а потом помогао у разјашњењу дилема учесника скупа за њихове специфичне проблеме збрињавања отпада. Навешћемо наша запажања и утиске.

За одржавање животне средине потребни су новци и ту нема другог начина него платити трошак одржавања! Ко плаћа одржавање? Па онај ко загађује, било фирме, грађани или сама држава! Загађивач плаћа је једини исправан и одржив принцип заштите животне средине!

У пословима збрињавања отпада нема неких енорбних добити! Њу евентуално могу произвести јавно-приватна партнерства, али смо се уверили и неколико пута већ јавно закључили да она у Србији нису одржива, због значајног присуства корупције и недостатка правне државе!

За масовније збрињавање опасног отпада из домаћинстава могао би се применити словеначки модел, по којем су словенци увели ставку збрињавања опасног отпада у комуналне рачуне! Два пута годишње обилазе се домаћинства и прикупљају батерије, сијалице, ел. отпад... Грађани имају мотив да такав отпад издвајају и држе до преузимања, јер ће свакако платити за његово збрињавање! То не би била велике ставка на рачуну а донела би значајна средства комуналцима за решење великог проблема на депонијама а потом и у земљи, води и на здрављу људи!

Нису тачне честе изјаве наших званичника да се у Србији не може збрињавати опасан отпад и да се он мора извозити! Ресорно министарство и Покрајина издали су око 200 дозвола за управљање опасним отпадом! Србија има капацитет за збрињавање 98% отпада који може настати на њеној територији! Само неколико врста опасног отпада, међу њима и отпад са мањим или већим концетрацијама живе, оператери неће да приме због сложеног и пре свега скупог поступка рециклаже. Стога кад год неко опет помене "не може", помислићемо на малициозност извозног лобија!

Агенција за животну средину преко свог Регистра извора загађења прецизно прати настанак, кретање и збрињавање целокупног опасног и неопасног отпада који настаје код пословних оператера. Чим отпад изађе из ограда фирме он је под лупом Министарства. Ако фирма ради а отпад не излази из ње, то само може значити да су га закопали у свом или комшијском дворишту! Ако се при томе нико не казни, нема никакве суммње да је неки чиновник примио коверат! Стога, ако на медијима видимо бомбасте акције откопавања опасног отпада, требамо прво запитати органе гоњења јесу ли обишли чиновника надлежаног за надзор и издавање дозволе!

Још једном закључујемо и истичемо незаинтересованост политичке елите да се област животне средине уреди на цивилизован начин, који ће зауставити штетне утицаје на природу и здравље грађана! Новац за животну средину постоји али добрим делом служи за крпљење буџетских рупа и политичке спекулације, док се грађани Србије потроваше од сопственог ђубрета!

Организација овог скупа део је пројекта "Зелени а зрели", којег је подржало Министарство заштите животне средине.

Учесници Округлог стола:

ЈКП КОМУНАЛАЦ Врбас
ЈП КОМУНАЛ Мали Иђош
Индустрија меса CARNEX Врбас
PNEUTECH, Врбас
UNITRADE, Београд
ЕПС, Погон Врбас
СТУДИО ПЛУС, Врбас
ВД БАЧКА Врбас
ЈВП ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ, РЈ Врбас
ОЈТ, Основно јавно тужилаштво Врбас
СОЈА ПРОТЕИН, Бечеј
ТРИ С, Куцура
УГ, ЛОКАЛНА АЛТЕРНАТИВА, Врбас
ENERGY STRONG, Нови Сад
ECOLOGY SYSTEM, Врбас
Стреличарски клуб ТАРГЕТ Црвенка
Гимназија "Жарко Зрењанин" Врбас
Средња медицинска школа "Козма и Дамјан" Врбас
ЕКО ХЕМИК, Нови Сад
Еколошки покрет ВрбасаAnketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net