ВЕСТИ - ЕПВ

Изјава председника ЕПВ за Еко лист

ЕВРОПСКИ ИЛИ СОПСТВЕНИ ПУТ У ЕВРОПУ!?

Најзначајнији еколошки магазин у Србији, Еко лист (бр.64), објавио је мишљење председника ЕПВ, Ратка Ђурђевца, о европским вредностима из области животне средине и какве промене очекује уласком Србије у Европску Унију. Изјаву преносимо у целости.

Темељи европских еколошких прописа

Највеће европске вредности заштите животне средине у ЕУ исткане су из њене тековине развоја и примене правних норми. Европски нормативи у овој области темеље се на примарном мишљењу струке која је утемељила постулате дедуктивног управљања овом области а то су:

- Човек својим односом може да утиче на животну средину.
- Животна средина утиче на квалитет живота и здравље људи.
- Човеков утицај на животну средину одређује њен повратни ефекат.

Квалитетна јавна расправа

Овим постулатима управљање животном средином одређен је приоритет пред осталим друштвеним областима. Висок приоритет омогућио је доношење регулаторних прописа кроз свеобухватне и детаљне јавне расправе и по вертикалном и по хоризонталном нивоу. Овако донешена регулатива значила је њену прихватљивост и примењивост на терену за све чланове заједнице. Све специфичности су озбиљно разматране, где је то било могуће, сажимане у образац а где није прихваћане су као такве. Једном донешена, она је означила инстант промену обрасца понашања грађана, привреде, управних органа, надзора и доносиоца одлука.

Животна средина у образовању постала је формална и незаобилазна област! Улагање у животну средину адекватно је и квалитетно испратило примену прописа. Зелени евро је светиња и никоме не пада на памет да га скрене у парафискалне токове!

Европски или сопствени пут у Европу!?

Све горе речено умањује ми оптимизам да Србија може постати равноправан члан породице европских народа окупљених у ЕУ. Србија нема свој пут уласка у ЕУ! Европски пут Србије у ЕУ, није пут и њеног уласка у то друштво!

Ад хок, готово копи-пејст прихватање европске регулативе, без квалитетне јавне расправе, без уважавања наших специфичности, са изузимањем струке, без реформе правосуђа, са зеленим динаром у парафискалним токовима, без озбиљне реформе образовања, са неразвијеним цивилним сектором... очигледна је шминка и лоша маска за неке очигледно важније ствари које се од Србије очекују (признање Косова).

Ако би смо ипак, на неки волшебан начин ушли у ЕУ (потписивањем признања Косова), а при томе задржали садашњу неозбиљност у приступу овој области, то би за мене значило да се капија отворила, земља да се испразни до краја, а о животној средини ће се побринути неко други, ко потом уђе на ту исту капију!

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net