ВЕСТИ - ЕПВ

Акција кошења ширег простора око врбаског Шлаиса

ЗДРУЖЕНО ПРОТИВ АМБРОЗИЈЕ!

Еколошки покрет Врбаса данас је још једном организовао заједничку акцију кошења, овај пут на простору Треће месне заједице у Врбасу. Учесници акције биле су механизоване екипе Индустрије меса Карнекс, Фабрике уља и биљних масти Витал, Суноко ПЈ Врбас, Миротин - пп Сава Ковачевић, ЈКП Комуналц, ДП Бачка и ЈВП Вода Војводине. Покошено је око 10 ха корова око Шлаиса, од којег је готово 50% била амброзија, помоћни фудбалски терени и зелене површине око регионалног пута ка индустријској зони у Врбасу.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БАЧКЕСигурни смо да ће ово кошење превентивно ублажити алергијске тегобе грађана осетљивих на полен амброзије, који живе на овом подручју а посебно многобројним излетницима и купачима који користе Шлаис за опуштање и рекреацију. Успут смо инспекцији пријавили неколико дивљих депонија шута које је кошење открило а део акцијашке екипе покупио је 30-так џакова разбацаног смећа. На жалост остало је барем још толико! Тај простор су волонтери ЕПВ у два маха већ чистили ове године!Захвални смо свим учесницима на важном послу којег су обавили и још једном показали како се са мало добре воље могу решавати велики проблеми! Већ осму годину организујемо овакве акције које направе значајан резултат у једном дану! Питамо се зашто локална самоуправа овако нешто не организује, када има много већи капацитет од нас!

На молбу неколико грађана покосили смо им јавни простор испред кућа уз гласне жалбе да је локална самоурпава проширила простор прве пореске зоне готово на цео град, чиме је само повећала пореску основицу већ оптерећеним кућним буџетима грађана док је услуга одржавања зелених површина остала иста - тј. готово никаква!

Ове године добили смо ванредно много пријава закоровљених јавних и приватних површина под амброзијом! Грађани готово листом нису задовољни како се одржавају зелене површине изван ужег центра града и ехом инспекције на пријаве закоровљених површина! Свакако ћемо на крају године проверити како се трошио зелени динар у Општини Врбас!

На жалост, иако далеко најактивније удружење, од локалне самоурпаве ове године немамо подршку!

Акцију су помогли Министарство заштите животне средине, Индустрија меса Карнекс, ресторан Јесењин. Акција је део наше кампање "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, којег спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net