ВЕСТИ - ЕПВ

Захтев председнику Општине Врбас

ЗА ОСТАВКУ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ!

Еколошки покрет Врбаса упутио је Захтев председнику Општине Врбас, Милану Глушцу - да поднесе оставку! Овај Захтев уследио је услед потпуног губитка комуникације са првим човеком локалне самоуправе, изостанку еха на представке ЕПВ о бројним еколошким и комуналним проблемима у локалу, који се не решавају а који производе штету по грађане Врбаса. Интегрални текст Захтева објављујемо у наставку.

ОПШТИНА ВРБАС
МИЛАН ГЛУШАЦ, ПРЕДСЕДНИК

ЗАХТЕВ

Поштовани!

Захтевамо да поднесете оставку са места председника Општине Врбас!

Образложење:


Разлог нашем Захтеву налазимо у следећим чињеницама:
1. Председник Општине Врбас је овлашћеном представнику ЕПВ у потпуности недоступан већ готово годину дана. Ова ситуација нас спречава да усклађујемо наше приоритете, адекватно и здружено реагујемо на хитне ситуације и одговоримо на бројне потребе грађана које се од нас очекују.
2. Председник Општине Врбас је неодговорно и у дужем временском периоду давао јавне изјаве о нормалном току радова и скором завршетку ЦППОВ (централно постројење за пречишћавање отпадних вода) и поред очигледних и озбиљних проблема с којима се најважнија еколошка инвестиција у региону суочава и трогодишњем кашњењу њеног завршетка, при томе грубо обмањујући ширу јавност!
3. Председник Општине Врбас и поред наших бројних захтева, те спознаје постојања компетентног цивилног актера - ЕПВ, није дао инструкције општинским службама за обавештавање о току радова, нити нас је позивао на састанке на тему изградње ЦППОВ , што је директно утицало да стварна ситуација на терену остаје без цивилне контроле и под велом тајне.
4. Председник Општине Врбас ничим није утицао да задржи у својим редовима, по свим оценама, прву референцу општинске управе Врбаса и прву националну референцу у области енергетског менаџмента - енергетске менаџере, што ће по нама, утицати да се знатно успори развој енергетске ефикасности у Општини Врбас и чиме је, основано сматрамо, направљена огромна штета у неоствареним уштедама у наредном периоду и при чему је ЕПВ изгубио вредне партнере у овој, нама важној области.
5. Председник Општине Врбас је утицао да се ненаменски троше новци од еколошких такси где је, по истраживању Еколошког центра „Станиште“ из Вршца, тај износ премашио милион евра, све у ситуацији постојања круцијалних еколошких проблема у локалу, који смањују квалитет живота грађана, угрожавају им здравље и скраћују живот.
6. Председник Општине Врбас је дозволио без икакве друштвене потребе изградњу спалионе анималног отпада крај Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду (ЈАЗИП), при чему је, по нашој основаној сумњи, буџет Општине Врбас оштећен за готово 4 милиона динара, и при чему су грађани Врбаса изложени непознатом ризику рада постројења, које је донирано средствима Европске Уније за сасвим другачије намене...
Председник Општине Врбас је грубо игнорисао представке ЕПВ за бројне проблеме на које су нам указивали грађани, попут:
•  Изостанка решења за штетна испарења из нафтног резервоара у Блоку Саве Ковачевића у Врбасу;
•  Изостанак мониторинга квалитета ваздуха у Врбасу;
•  Изостанак радњи на спречавању узурпације пољопривредног земљишта у Општини Врбас;
•  Изостанак израде Плана пошумљавања у Општини Врбас;
•  Изостанак успостављања система прања тротоара на главној улици у потреби смањивања ризика од инфекције и заразних болести;
•  Изостанак доношења Одлуке о санкционисању урбане некултуре грађана;
•  Изостанак еха на нашу иницијативу за хитан састанак на алармантну ситуацију одлагања отпада у Општини Врбас и пожаре на главној депонији;
•  Одобрење сеизмичких истраживања НИС Гаспромњефта на територији Општине Врбас и поред наших аргументованих противљења;
•  Изостанак еха на наш захтев за учешће на изради Стратегије развоја саобраћаја и развоја бициклистичке инфраструктуре...

Све претходно набројано учвршћује наш став да Ви Милане не одговарате потребама места председника Општине Врбас и да ће Ваш даљи опстанак на челној позицији Општине производити још већу штету по грађане Врбаса.


У Врбасу, 25.05.2018.

За Еколошки покрет Врбаса
председник: Ратко Ђурђевац

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net