ВЕСТИ - ЕПВ

Округли сто у Скупштини РС

"ЕНЕРГЕТИКА VS ЕКОЛОГИЈА"

Данас смо у БГ у зеленој сали Скупштине РС имали прилику да чујемо део приче о економском чуду са Исланда. Група научника и професора са Универзитета у Рејкјавику, представила нам је своја истраживања и достигнућа примене геотермалне енергије, која су у многоме утицала на успешан опоравак ове, до пре десет година, сломљене државе! За разлику од Србије, њихови политичари послушали су савете науке и струке и произвели то "чудо"!

СЛИКЕ СА САСТАНКА

Састанак је организовао ЦЕКОР из Суботице где су по први пут спојене две радне групе Националног конвента - за животну средину (27) и енергетику (15). Састанку је присуствовао помоћник министра заштите животне средине Александар Весић са сарадницима. Ту су били и чланови преговарачке групе 27 и 15, многобројни представници струковних удружења, универзитетски професори, научни радници и представници цивилног друштва. Модератор и уводничар састанка био Звездан Калмар, заменик координатора Радне групе Националног конвента за Поглавље 27.

Кроз неколико презентација и садржајних дискусија, још једном смо се упознали са "вечним потенцијалима" српских алтернативних извора енергије, штетности фосилних енергената и лицемерјем државне политике која, с једне стране, заговара примену зелене политике ЕУ, врши транспозицију зелених ЕУ прописа, а с друге стране доноси врло јасне, прецизне и обимне буџетске планове развоја и експлоатације фосилних горива. Централизација новца на највеће инвестиције у Србији - на угљокопе и термо постројења на угаљ, од готово милијарду 'ипо евра, најдиректније утичу на осиромашење локалних буџета и одсецање локала од значајнијег утицаја на сопствени развој.

Ресорно Министарство, како рече г. Весић, има апсолутно идентичан став са цивилниим друштвом у погледу потребних корака за унапређење примене еколошког законодавства, али још увек нема се довољно разумевања из других сектора, пре свега енергетике, пољопривреде, саобраћаја... одакле долази највише штатних утицаја на животну средину, да би се произвели поизитивни ефекти на терену, пре свега на локалном нивоу и нарочито у образовању! Дуго смо чекали на формирање ресорног министарства, колико ћемо још чекати да почне испуњавати своју сврху?!

На састанку је успостављена и група за мониторинг и укључивање јавности, посебно цивилног сектора у поглавље Транспорт.

Примећујемо да је мало иронично призивати несумњиво драгоцена искуства исланђана на састанку "Националног конвента за присупање ЕУ", који су управо откачили Европску Унију, па и ММФ, одбацивањем свега што су им ови сугерисали! Они су управо синоним за проналазак сопственог пута у остваривању најбољих националних интереса!

Прелазак на алтернативне изворе енергије, стварање огромних уштеда и пресецање зависности од фосилних горива, стварање здравијег човека... само је мали сегмент невероватног економског и еколошког успона Исланда. Да подсетимо, они су национализовали велике банке које су имале неодржив дуг, спасавајуцћи само део који је служио домаћој економији. Држава је наметнула контролу капитала тако да кредитори банака и други страни инвеститори нису могли повући свој новац. Земља је последњих десет година прошла развојни препород разгранавањем улова, прераде и извоза рибе, повећањем туристичког промета, прерадом алуминијума, извозом информационих технологија... Памет и идеје у овој земљи су на цени и основа су националне политике у свим областима живота!

Када се осврнемо око себе... Ма само су дошли да нас насекирају!

Учешће на овом скупу омогућено је реализацијом Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, којег спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net