ВЕСТИ - ЕПВ

Едукативни излет куцурске деце у сусрет Дану планете земље

ДАН ПЛАНЕТЕ НА ЧИСТОМ КАНАЛУ!

Данас смо уприличили едукативни излет на чисти део врбаског канала, тзв. Шлаис, за педесетак чланова еко секције о.ш. "Братство-јединство" из Куцуре. Тиме смо обележили предстојећи Дан планете земље (22. април). Вредна деца су у претходном периоду спровела мноштво радних акција у селу, кроз које су засадили пуно садница, чистили зелене површине и фарбали урбани мобилијар и велико нам је задовољство што смо били у прилици да их частимо овим малим излетом.

ФОТО ГАЛЕРИЈА СА ИЗЛЕТА

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БАЧКЕ

Велику заслугу за њихову марљивост има руковоство школе и предметни наставници, који их подстичу и подржавају а чини нам се најзначајнију улогу има наставница музичког васпитања Габриела Ковач, која изузетно посвећено води и еко секцију, уз сталну иницијативу за сарадњу са нашом организацијом.

Наша сарадница Весна Вовк, дугогодишњи риболовачки активиста кроз малу радионицу упознала је децу са кратким историјатом канала, његовом основном улогом за људе и значајом еколошког коридора за рибљи фонд и каналску флору.

Потом су, млади волонтери еколошког покрета, Богдан Милисављевић и Жељко Микитишин, направили демострацију и инструктажу пецања за "добровољце" који су се приви пут опробали са риболовачком опремом. Чули смо занимљиве приче о мамцима, и другим риболовачким фазонима и форама!

Осатак времена деца су провела у игри и шетњи лепим амбијентом главног врбашког излетишта, уз сплавове, чарду, спортске терене, где никако не би сте наслутили да само мало низводно престаје сав каналски живот и настаје туга и срамота, прво за стараоце канала а потом и за нас све остале!

Лепа вест стигла је у току излета од наших партнера из Дунавског пропелера дa се укида водна такса за страна пловила, што представља значајан корак за развој наутике у Србији. Надамо се да ће се и канали у Војводини коначно отворити за страна пловила, како би се створила шанса за њихово боље одржавање и искоришћење огромних потенцијала које имају.

Данашњи излет омогућен је реализацијом Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA). Кампању је подржала компанија Суноко и Индустрија меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net