ВЕСТИ - ЕПВ

Округли сто о изменама Закона о управљању отпадом

ИЗМЕНЕ ЗАКОНА ПО НАРУЏБИ ЦЕМЕНТАРА!

Три еколошка покрета, Беочина, Косјерића и Врбаса данас су тимски наступили на Округлом столу у Народној скупштини у Београду. Скуп је био посвећен Нацрту Закона о управљању  отпадом, чије измене је, по нашим спознајама, иницирала Цементна индустрија Србије. Организатори скупа били су Регионални центар за животну средину - РЕЦ Канцеларија у Србији и удружење УНЕКООП из Параћина. Округлом столу су присуствовали представници Агенције за животну средину, чланови Одбора за заштиту животне средине Народне Скупштине, Привредна комора Србије, представници привредних друштава и удружења грађана. Састанку се, и поред уредног позива, нису одазвали представници цементара и одговорна лица из Министарства!

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Уводничари Округлог стола били су Владимир Јанковић, УНЕКООП, Ивана Стојиљковић, председница Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине РС, Небојша Реџић, Агенција за заштиту животне средине РС, проф. др Илија Бречески, Хемијски факултет Универзитета у Београду и др Илија Вукадиновић, педијатар, Еколошки покрет Косјерић.

У изостанку одговорних лица с друге интересне стране, потрудили смо се, наравно, да унесемо мало енергије у "пријатељско ћаскање и едукацију стручних уводничара"!

Десило се ето, да неколико цементара очас посла покрену процедуру измене неког закона! Требају им спалионе комуналног отпада да буду конкурентнији на тржишту, како рекоше! У тој намери би и успели још пре два месеца, да се не подигоше косјерци!  Цементна индустрија има вероватно једну од бољих тржишних коњуктура не само на српском тржишту, чак испред ИТ сектора. Изостанком спаљивања отпада сигурно неће остати без профита! Можда једино неће "покорити" нека нова тржишта и можда неће баш скроз "опустошити" амбијент у којем остварују своје пословне циљеве!

Усвајање овог Закона Влада РС је зауставила због, како рече премијерка јуче у Косјерићу, супростављене дилеме: угрожене конкурентности цементара и угрожене животне средине и здравља људи, самим тим признајући да једно друго искључују! 

ПРИЛОГ ТВ ЗЛАТИБОР!

Не може се чувати животна средина и здравље људи а истовремено спаљивати отпад у цементарама у Србији! Можда негде друго, али не у Србији!

Заштитне мере у спалионици у Бечу скупље су 30% од самог постројења за спаљивање! Недавна хаварија у том постројењу ефикасно је санирана "брзом витаминском инекцијом" од неколико милиона евра! - Између осталог чули смо на данашњем скупу! Нема шта, "скроз срБски"! Наше хаварије такође брзо решавамо - "затрпавањем под земљу, ноћу, без ометања"!

Скривање иза примене европских технологија у Србији никако не пије воду! У Србији, како рече проф. Бречески, не постоји континуирани и потпуни мониторинг ни једног сегмента животне средине! За велику групу штетних супстанци које се емитују из разних индустрија, не постоји установа која би их релевантно верификовала! Примена врхунских технологија ипак подразумева и примену пратећих стандарда надзора и евиденције! 

Токови отпада не контролишу се у потпуности а доказ су недавне "богате ископине Безбедносно-информативне агенције"! Колико још отровних гадости чучи у земљи пробијајући лагано лимену оплату!? Како су те хиљаде тона опасног отпада избегле евиденцију и контролу!?

"Међутим, цементаре, као високо моралне и корпоративно одговорне организације, у потпуности су имуне на прилике које им отвара пословни амбијент (без надзора)"! Уверисмо се из њихових богато илустрованих брошура!

У готово 14 година наше борбе са загађивачима, много пута смо се уверили да инспекција обилази пословне оператере по најави, готово да нема  ванредних, ненајављених контрола! Оператери имају довољно времена да се стисну и утегну за пар сати надзора! Ко ће то молим вас, континуирано контролисати цементаре да ли ложе само неопасни, комунални отпад а не и неко отровно ђубре које ће им стотине фирми у Србији понудити уз обилату накнаду! И ко ће контролисати технолошку дисципилину у високо ризичним поступцима спаљивања! Још увек нико! Доказ да је то управо тако добијамо од наших пријатеља, заштитара из Беочина!

Евентуално повлађивање цементном лобију, усвајањем предложених измена и допуна Закона о управљању отпадом, само би био још један доказ колико Влади Србије ипак није стало до здравља грађана и да заиста све у овој земљи има своју цену!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net