ВЕСТИ - ЕПВ

Захтев локалном Штабу за ванредне ситуације

ЕПИДЕМИЈА НЕКУЛТУРЕ!

Еколошки покрет Врбаса упутио је Захтев Штабу за ванредне ситуације за успостављање система прања улица, нарочито тротоара, као превенцију појаве заразних болести. Захтев је упућен из наше свести о ниској урбаној култури грађана са понашањем које доводи до ризика појаве и ширења заразних болести.

ИНТЕГРАЛНИ ЗАХТЕВ ШТАБУ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ:

ОПШТИНА ВРБАС

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

МИЛАН ГЛУШАЦ, ШЕФ ШТАБА

 

ЗАХТЕВ

Поштовани!

1.Захтевама хитно успостављање редовне активности прања тротоара на најфреквентнијим деловима центра Врбаса. 

2.Захтевамо доношење адекватне локалне Одлуке, која ће санкционисати урбану некултуру грађана која, између осталог, као последицу доноси епидемиолошки ризик.

Образложење:

1.Основано сматрамо да ниска урбана култура грађана Врбаса и масовна лоша навика пљувања по тротоарима и бацања употребљених папирних марамица ван корпи за смеће, доноси епидемиолошки ризик појаве и ширења акутних респираторних инфекција.

Наиме, капљице и слуз које се при томе избацују, газе се и преносе у затворени, пословни или кућни простор, школе и обданишта, где вируси додиром и преко слузница носа и уста могу доспети у организам.

Дужи периоди без падавина и могућности природног прања троторара повећавају ризик заразе. Такође и периоди после јачих падавина и наношења већих количина блата на тротоаре, повећавају тај исти ризик.

Сматрамо да би систем прања улица умногоме допринео смањењу ризика појаве епидемије грипа и других инфективних болести, какве се управо дешавају на територији целе Војводине. Смањиле би се тегобе грађана, трошкови њиховог лечења и губици због изостанка с посла и из школе!

Из напред реченог, мишљења смо да трошкови успостављања овог система имају високу друштвену оправданост!

2.Потреба доношења локалне Одлуке којом би се санкционисало ружно и штетно понашање на јавном простору, које је предмет овог Дописа, додатно би мотивисало грађане да се суздрже од лоше навике и упуте своју децу то исто да не чине!

Паралелно са овим системом под хитно се мора започети континуирана кампања јавног заговарања подизања урбане културе, у медијима, школама и вртићима, у чему вам стојимо на располагању!

Очекуемо Позив на расправу по овом питању на првој седници Штаба за ванредне ситуације. Такође захтевамо да се одредите по овом Захтеву у законском року!

У Врбасу, 07.02.2018.

За Еколошки покрет Врбаса

председник: Ратко Ђурђевац

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net