ВЕСТИ - ЕПВ

Нове пријаве против загађивача Великог бачког канала

"ИЗБЕГАВАЈТЕ БУРАД, ТРПАЈТЕ У РЕКЕ И КАНАЛЕ"!

По дојави грађана, Еколошки покрет Врбаса поднео је Кривичну пријаву против НН лица Основном јавном тужилаштву у Врбасу и Полицијској станици у Врбасу за загађивање латералног канала I-61, који се протеже од Куле до Врбаса и улива се у Велики бачки канал испод преводнице у Врбасу. Пријаве су поднесене и Републичкој инспекцији за воде, Покрајинској инспекцији за животну средину и старатељу канала ЈВП Водама Војводине.

 

ФОТОГРАФИЈЕ КАНАЛА

Загађење се манифестује замућеном водом и оштрим смрадом, који чак иритира слузнице очију. По изјавама грађана са пребивалиштем у непосредној близини канала, смрад је интензиван и неподношљив током ноћи и дешава се у континуитету последњих 15-так дана. Двестотинак особа под директим ударом загађења тренутно има велику срећу што је зимски период, "па се могу затворити у своје куће"!

На овом каналу загађења није било још од 2006. године, тј. од затварања "Етерне", фабрике коже у Кули и "Истре", фабрике металне галантерије, такође у Кули. Све то време вода је била чиста, прозирна, са бујном воденом флором и уочљивим, ситним рибљим фондом.

Повремена и краткотрајна загађења овог канала уочена су и пре два месеца, да би се поново појавила много интензивније, на штету природе и околног живља.

Сасвим је могуће да се ради о новом загађивачу на подручју Куле, који је нашао јефтино решење за своје отпадне воде. Оштар мирис и пенушање воде отвара нам сумњу да се ради о мешавини абразивних супстанцам за испирање замашћених површина, или другим речима опасном отпаду! Вишедневна замућеност целе површине водотока у дужини од 6 км упућује нас такође, на привредни субјект који има веће производне и/или транспортне капацитете, "којих у Кули има на прстима једне руке"!

Очекујемо од надлежних државних служби да поступе по Закону, барем онако хитро и одлучно како су недавно учинили у Обреновцу по откривању буради са опасним отпадом! 50-так или 100 откривених буради, могло би да садржи 20-так тона разних отровних гадости, које могу да направе велику штету уколико би доспеле у тло а потом и у подземне воде. Одговорно лице заиста заслужује примерну казну "која ће му поучно звонити у ушима до краја живота"!

Међутим, замислите велики силос од 10-15000 тона опасног индустријског отпада, који се годишње испразни у Велики бачки канал! Па то тако 50 година! Постоји ли у Србији казна за овакав злочин!? Очигледно не! Стога је много једноставније амнестирати одговорне!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net