ВЕСТИ - ЕПВ

Рани јавни увид у план одлагања муља из Великог бачког канала

МУЉ ИЗ КАНАЛА НАЈБОЉЕ КОМШИЈАМА!?

Јуче смо, с нашим тимом из Гимназије и ССШ "4. јули", у згради Општине Врбас, учествовали у расправи на презентацију материјала за израду Просторног плана подручја посебне намене измуљавања, депоновања и ремедијације седимента дела Великог бачког канала кроз град Врбас. Другим речима тема је била место и начин одлагања муља. 

ЈОШ МАЛО ФОТКИ

Бројну екипу из Новог Сада чинили су представници Покрајинског секретаријата за урбанизам, просторно планирање и заштиту животне средине, уз још четири респективне установе из Новог Сада: ПМФ, Хидро-завод, Завод за урбанизам и ЈВП Воде Војводине. С друге стране леп одзив из општинске управе, посебно одељења урбанизма и животне средине, затим ПС Врбас, РЕС фондације из Београда и свега 15-так заинтересованих грађана, углавном из Врбаса, али и Црвенке. 

Позивање и најава догађаја преко друштвених мрежа још једном се показало недовољним за врбашане, и то на овакву тему на коју многи "запене у страсном четовању"! Општинска управа могла се мало више потрудити да промовише овај догађај грађанима, који ће јој, вероватно "скочити за врат", чим се ова ствар са чишћењем канала захукта! После овог скупа то је постало још извесније!

Иако је сврха састанка била разговор о локалитетима касета за муљ, проширила се неминовно на технологије измуљавања и депоновања, те је проф. Божа Далмација неплански опет упао у фокус за тумачење безбедних модела чишћења из Претходне студије оправданости ремедијације канала, коју је са својим тимом и екипом Хидрозавода урадио пре две године, и већ трећи пут је презентује у Врбасу!  

На моменте је дебата била испуњена електрицитетом и постала је прави изазов за презентере безбедних решења измуљавања, у које готово нико од домаћих учесника није поверовао! Неразумевање, неповерење, скептичност... све смо то већ видели небројено пута код наших суграђана.

Изостављени сегмент мониторинга ваздуха у току измуљавања канала, унео је додатну узнемиреност код присутних грађана.

Дакле, учесници су још једном изразили резерву према безбедности понуђених модела пречишћавања и одлагања муља и посебно на близину локалитета највеће касете за муљ, која је предвиђена на простору глиништа старе циглане, крај пута за Општу болницу. Присутним грађанима близина насеља преставља непремостиву препреку за пропуштање машина на канал! Међутим, нико се од ових страсних дискутаната није сетио колико нам је управо сада близу канал и шта нам већ чини! И посебно шта су они сами учинили против стања у којем се канал налази! Зазирање врбашких урбаниста на предложене локалитете неминовно поставља питање где су они били свих ових година са предлогом, можда сретнијих локалитета за депоновање муља!

Можда би било најбоље да замолимо комшије у Србобрану да пронађу згодно место за овај наш глиб! "Они имају лепше (нафтне)рупе за њега а и дали би им неку црквицу"!

Наравно, никога од ових забринутих људи нисмо видели на бројним протестима против загађивача које смо организовали. Али како неко рече, каква држава такви и грађани или беше обратно! Није ни важно!

Искључивањем цивила из поступка доношења одлука у минулом периоду, институције су их окренуле против себе! Последице бројних лоших решења у области животне средине, које су у име грађана а без њих спроводили или их уопште нису спроводили у ресорним институцијама, па и у локалној самоуправи, створило је парадоксалну ситуацију могућег бојкота чишћења канала! Нису се бунили против загађења, али против чишћења ће се дићи сви ко један! Нисмо сигурни да су се челници Општине Врбас опаметили и да су спремни за овакву ситуацију!

Још једна ствар ће закомпликовати послове чишћења канала! Не постоји валидна информација о стању животне средине, тако да се евентуална промена стања неће моћи региствовати приликом самог измуљавања!

Недовољно наменско трошење еколошких такси у нашем локалу, али и у целој Србији, довело нас је пред овај огроман посао чишћења канала без базног стања животне средине! У Општини Врбас не ради се ни један мониторинг животне средине, ни земље, ни воде нити ваздуха! Последњи и једини био је наш - мониторинг штетног полена, којега су после осам година рада и 10000 корисника престали да финансирају 2014, без образложења! 

Нико дакле не зна шта се налази у ваздуху, па како ће онда знати шта ће се променити када се муљ заталаса машинама!?

Недовољно улагање у едукацију грађана оставило их је у огромном незнању и неинформисаности, а онда је сасвим логична њихова незаинтересованост, подозрење и неповерење. Тужно је рећи али Врбас готово да нема одраслих људи који ће се истински заложити за свој животни амбијент ("осим пар зелених активиста")! То је вероватно и разлог што су врбашани пола века пропуштали кроз сред свог насеља проточну септичку јаму! Ко би још у свету имао тај степен толеранције према загађивачима!?

Мало нас је срамота због свега! Колико год да смо се упињали ових 13 година, било је мало и недовољно!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net