ВЕСТИ - ЕПВ

Отворено писмо Ани Брнабић у подршку Косјерићу

"ТИТАН vs МАЛИНАРИ"!

Eколошки покрет Врбаса Отвореним Захтевом Ани Брнабић, пружио је подршку Еколошком покрету Косјерић и свим грађанима Општине Косјерић, који се суочавају са еколошким и здравственим егзодусом узрокованим загађењем из цементаре "Титан" која је у власништву грчке "Титан групе"

,

У НАСТАВКУ ПИСМО ВЛАДИ СРБИЈЕ

 

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК

АНА БРНАБИЋ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ЗАХТЕВ

 

Поштована!

Захтевамо суспензију Дозволе Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре цементари “Титан” из Косјерића, за складиштење комуналног отпада у сврху његове касније употребе као енергента.

Образложење:

Обраћамо Вам се у подршку нашим партнерима и пријатељима из Еколошког покрета Косјерић и свим грађанима Општине Косјерић, који су се листом подигли да одбране „парче чистог неба изнад себе“, своје здравље и животну перспективу, без моћног загађивача у комшилуку!

Више од 1500 учесника мирних протеста и преко 4000 потписа, што је 60% пунолетних грађана Општине, није било довољно да увери надлежне да прљавим технологијама нема места у малинама и еко-туризму! Ни две постојеће општинске одлуке о забрани спаљивања отпада на њеној територији, ништа нису променили у односу Министарства према овом проблему!

Још од 2005. г. траје оправдана забринутост грађана Косјерића за своје и здравље своје деце, када је “Титан” почео да користи петрол-кокс као погонско гориво, који је јефтинији од угља, и још више од еколошки прихватљивог гаса, чије инсталације постоје у локалу. 

Шта је то ново гориво учинило људима, види се из Десетогодишње статистике Завода за јавно здравље Србије по којој се недвосмислено указује да Општина Косјерић има најлошију здравствену статистику у региону. Појава малигнитета, респираторна обољења... попримили су забрињавајуће епидемиолошке размере!

Колико ће поразна здравствена ситуација, у овој малој варошици, још више ескалирати, када се почне сагоревати комунални отпад!? 

Ваши блиски стручни сарадници, уважена госпођице Брнабић, сигурно су упознати да је из просечне структуре комуналног отпада готово немогуће уклонити тешке метале и нарочито диоксине и фуране. Они се појављују у процесу спаљивања,  када температура падне испод 700 степени, што се у цементарама повремено дешава! Диоксини и фурани се добро растварају у мастима и мајчином млеку, путем којег улазе у организам беба! Мерење концетрације ових опасних супстанци поприлично је скупо, па у Србији готово да нема уређаја којим би се могла урадити поуздана мерења! Шта више, да би оваква ситуација била сасвим јасна и под контролом, потребан је континуирани мониторинг!

Ми у Врбасу имамо такође велики проблем са загађеним Великим бачким каналом. Било нам је потребно готово деценију ‘ипо „жестоког упињања“ на свим фронтовима, да тај проблем оправдано доведемо међу еколошке приоритете Владе Србије.

Међутим, морамо признати да никада нисмо постигли такво јединство и одлучност локалне заједнице у одбрану својих виталних интереса и Уставом гарантованих права на здраву и чисту животну средину, као што је то, у кратко време, остварио Еколошки покрет Косјерић!

Није добро окренути леђа овој компактној групи „љутих малинара“! 

Правичност њихове борбе изазива нам нескривене симпатије и потребу за солидарисањем! Оно што стоји иза нас, ако буде потребно, стаће иза њих! Уважавајући вашу енергију и разборитост, сигурни смо да осећате како овај проблем у Косјерићу, лагано прелази границе општинског атара!

Ми смо у потпуности уверени да већина проблема са којима се суочавамо, настаје примарно из недостатка комуникације! 

Стога Вас, у доброј вољи и расположењу, ускоро очекујемо међу нашим  гостољубивим пријатељима у Косјерићу!

 

Најсрдачнији поздрави!

 

За Еколошки покрет Врбаса

председник: Ратко Ђурђевац

 

Достављено:

 

1. Председнику републике, Александру Вучићу;

2. Канцеларији за сарадњу са цивилним сектором при Влади РС;

3. Министру грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, др Зорани Михаиловић;

4. Министру заштите животне средине, Горану Тривану;

5. Делегацији Европске уније у Србији;

6. Преговарачкој групи 27;

7. Секретаријату Националног конвента ЕУ;

8. Амбасадама: САД, Аустрије, Норвешке, Холандије, Чешке, Словачке, Француске, Немачке, Шведске.

9. Јавности.

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net