ВЕСТИ - ЕПВ

Радионица у ЦФК са ђацима привредом и локалном управом

ОБРАЗОВАЊЕ О ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ

Јуче смо организовали радионицу на тему образовања и "Зелених радних места" у ресторану Центра за физичку културу у Врбасу. У фокусу радионице били су нам наши волонтери из две средње школе у Врбасу - ССШ 4. јули и Гиминазије "Жарко Зрењанин", који су уједно и чланови заједничког пројектног тима одрживог развоја школа.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Претходних недеља, низом радионица, овај тим ванредних ђака, спремали смо за вршњачку едукацију, као и истраживања која ћемо заједно спровести на њиховим вршњацима о ставовима и навикама урбаног понашања, спремности на корекције тог понашања и на давање личног доприноса бољем изгледу школе, здравијој и чистијој животној средини. 

У очекивању системских промена на примени Закона о дуалном образовању, прожимање наставних програма са темама урбане културе, заштите животног амбијента, енергетске ефикасности... градивом и наставницима који ће лагано усмеравати карактер образовања ка примењивим и одрживим вредностима, покренули смо са руководством ове две средње школе активност, која би требала да допринесе остваривању исхода образовања за одрживи развој. 

Стручне школе имају много већи оперативни простор за "опремање ученика" знањем и вештинама потребним за конкретна радна места, док гимназије превасходно припремају ђаке за даље школовање. То не значи да и код њих не постоји простор и потреба рада на повишеној свести ученика о модерној култури понашања и рационалном управљању ресурсима.

Да "завиримо" у перспективе њиховог школовања и каснијег запошљавања у локалу, на јучерашњој радионици помогли су нам њихови професори, директор Гимназије, Татјана Кажић, представници Карнекса, ЈКП Комуналца и Општинске управе. 

Вредне информације из привреде пружила нам је шеф службе заштите животне средине индустрије меса Карнекс, Татјана Миљанић, приближавајући нам утицај великог броја међународних еколошких стандарда, које је ова фирма стекла у претходном периоду, на програме развоја фирме и отварање нових, "Зелених радних места".

Славиша Божовић, координатор управљања отпадом и Марија Деретић, правник у ЈКП "Комуналац" из Врбаса наговестили су перспективу запошљавања различитих профила радника на пословима рециклаже, будуће трансфер станице за комунални отпад и низу активности које ће бити везана за примарну сепарацију отпада.

Шеф одељења општинске управе за урбанизам, заштиту животне средине, енерг. ефикасност... Смиљана Томашевић, приближила је ученицима процедуре преко којих наша мала екипа, али и остали субјекти из локала, могу приступити локалним фондовима, намењеним за подршку оваквих и сличних корисних идеја, које имају упориште у локалним стратегијама развоја.

Амбиција нам је да у наставку ове кампање створимо употребне вредности, које ће моћи да користе различити актери у образовању као што су писци наставних програма, креатори образовних стандарда, наставници, директори, а које ће почивати на међусекторској сарадњи, уз дијалог са локланом самоуправом, јавним предузећима и пословним субјектима из локала, уз јасан циљ заједничког рада на отварању нових, "Зелених радних места", афирмисању потребе образовања "Зелених кадрова" и реалним перспективама ђачког предузетништва.

Све заједно представљао би и покушај успоравања одласка наше "младости" у свет и очувања локалне заједнице од мрачне перспективе нестајања!

Радионица је одржана у склопу кампање коју подржавју Министарство заштите животне средине и Општина Врбас.

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net