ВЕСТИ - ЕПВ

ЕПВ на 3. седници Зелене парламентарне групе АПВ

ЛАГАНО ЗРЕЊЕ ЗЕЛЕНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ ГРУПЕ

На позив организатора, данас је Еколошки покрет Врбаса учествовао у раду 3. седнице Зелене парламентарне групе АПВ на тему преговарачког процеса Србије и ЕУ за отварање поглавља 27 - животна средина и активностима Покрајинске Владе у оквиру уређења и чишћења Великог бачког канала. Званична саопштења и утиске организатора можете погледати на следећим линковима:

Фејс профил председавајуће Зелене парламентарне групе

Саопштење РТВ

Пошто смо прилично информисани о темама скупа, на жалост, не можемо рећи да смо научили нешто ново! Нисмо могли ни превише "да се размахнемо у расправи", јер је седница била замишљена као трибина, уз простор за сажета питања посланика и других учесника гостима из Министарства за европске интеграције и секретару Галићу, што је и мала замерка организатору! Размена мишљења увек доноси виши квалитет скупа! 

Из претходних Саопштења обавестили смо јавност о покретању израде Просторног плана за ремедијацију канала, од стране Покрајинске Владе, па то нећемо поново "жвакати"! Што се тиче преговарачког процеса за отварање поглавља 27, још увек обилазимо суштинске проблеме "ко' киша око Крагујевца"! 

Извештај Европске комисије јасно говори да у примени прописа у области животне средине нема помака, а ми ко' папагаји молећиво пиштимо: "нема пара, нема пара...", па онда "нема свести, нема свести..."! А шта радимо у међувремену?

Као приоритетну меру укидамо Зелени фонд, а потом успоставимо (не функционални) буџетски зелени фонд, па ћемо изгледа, под притиском Европске канцеларије, морати опет да вратимо Зелени фонд. Укидамо наменски карактер еко-такси (кршећи при томе Устав), па ћемо и то морати да вратимо где је било! Питање је шта ћемо онда радити са 150 председника општина који су ненаменски харачили зелени динар, кршећи при томе Закон? Очигледно ништа, докле год је правосуђе болећиво на политички утицај! Неко се изгледа погубио у покушају, ко зна чега... свакако не - уласка у ЕУ!

И поред очаја инспекција и надлежних служби за спровођење прописа на терену, законодавац наставља да штанца еколошке законе без подзаконских акта (правилника, упутстава...) где се, тек када закони изађу из Скупштине, утврде тешкоће у њиховој примени или чак потпуна непримењивост!

Што се тиче свести народа о чистом амбијенту, судећи по изјавама, "надлежни су у потпуном очају", а при томе окрећу главу од потпуне зависности, барем 70% грађана Србије од разних ријалитија и ТВ сапуница, којима су преплављене најгледанији ТВ канали (ваљда су зато и најгледанији), који људима потпуно испирају мозгове непримереном и често неморалном разбибригом! Бацање смећа ових наших земљака потпуно је рефлексно, јер су везу са разумом системски изгубили! Постоји само јасна свест о непостојању последица! И поред преплављености државе смећем и океаном урбане некултуре, "Чувари природе" још увек су опциони предмет у основним школама...! 

Када је полиција казнила некога за избацивање смећа из возила у покрету (Члан 333 став 86, вез. Члан 164. Закона о безбедности саобраћаја)!? А тек правосуђе! Колико је правоснажних решења донесено по одредбама Кривичног законика РС у области животне средине (цела Глава 24. КЗС)... 

Хоћемо измену свести без озбиљне претње репресијом! Смешно!! Хоћемо у ЕУ, а задња врата за беганију држимо широм отворена!

Неко рече да седимо на две столице! Ми мислимо да смо пали у шпагу између тих столица, које нам се лагано измичу!

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net