ВЕСТИ - ЕПВ

Oкругли сто о судској пракси у Мастер центру Нови Сад

ПРАВОСУЂЕ У СРБИЈИ КАМИЧАК У ЦИПЕЛИ ЦЕЛЕ НАЦИЈЕ!

Свесни проблема у примени трећег ступца Архуске конвенције у Србији, који третира правну заштиту у еколошким споровима, данас смо наставили са учешћем у раду Округлих столова по питањима измене Устава у области правосуђа, које организује Министарство правде и Канцеларија за сарадњу са цивилним сектором. Скуп је одржан у конгресном центру Мастер Новосадског Сајма, а приоритетна тема била је судска пракса и извори права! 

 

Приметан је био изостанак представника удружења судија и удружења тужилаца и још неких струковних удружења. Нисмо сигурни да ли се ради о бојкоту, али знамо да нас је тема довела до могућности укидања имунитета судијама и тужиоцима и покретања одговорности за одлуке донесене противно закону, или којима се изиграва закон а које се доносе у неразумном року! Да не би смо даље спекулисали, на следећем линку можете погледати њихово званично објашњење у којем износе озбиљне замерке организаторима консултативног процеса:

УДРУЖЕЊЕ ТУЖИЛАЦА И ЗАМЕНИКА ЈАВНИХ ТУЖИЛАЦА - САОПШТЕЊЕ!

Своја излагања на скупу имали су два америчка правника, Волтер Перкел (Walter Perkel), саветник за борбу против корупције Канцеларија Министарства правде САД и Амид Кабребала (нисмо запамтили функцију), који су направили паралелу српског и америчког правосуђа, и пренели своја искуства о преседанима у судској пракси! Коментари домаћих правника били су да су ова два правосудна система исувише различита да би се подвлачиле озбиљне паралеле. Али чињеница стоји да је у САД правда у судовима доступнија, те би се сигурно могла преузети многа позитивна искуства!

Без амбиције да коментаришемо стручне дискутанте, узели смо себи за право да пренесемо утиске еминентних правника, професора, људи од искуства и свакако Министарства правде са модератором Округлог стола, Чедомиром Бацковићем, који је и помоћник министра за европске интеграције и међународне пројекте. "Задатак правосуђа и адвокатуре није да деле правду, већ да чине професионалну услугу грађанима, пратећи законске оквире"! За то су, је ли, плаћени!", како рече између осталог! 

А како раде тај свој посао!?

Готово да нема спора у Србији који је трајао испод 5 година! 100.000 спорова траје десет година у просеку а десетине хиљада спорова 20 и више година! Судије свој ауторитет и величину изгледа граде на списима које подмећу на својој столици! Просечна цена судског поступка у Србији је 2500 евра, док је у Немачкој 300 евра! У ЕУ просечан број предмета по судији је 2-3 пута већи него у Србији. На 100.000 грађана ми имамо око 70 судија, Данци 6, Французи 5... Само су неки од фрапантних података које смо јуче чули на састанку!

Велики део дискусије однело је питање потребе уједначавања стручне праксе и чланови Устава који то евентуално омогућавају (142, 145 и 149). Слободно судијско уверење очигледно се у Србији превише злоупотребљава и често одведе поступак изван законских оквира и мимо правичне одлуке! Овакве ситуације су довољно честе да се отвори потреба озбиљног надзора над судским одлукама и оптужним захтевима тужилаца, уз евентуално укидање њиховог имунитета и суочавања са последицама! Оваква или сасвим слична ситуација је код одговорних лица по локалним самоуправама!

У нашим судовима нема пороте (народа) као у америчким! Одлуке се дакле доносе "у име народа, без народа и често против народа"! У Србији никада нико није одговарао за лоше одлуке у правосуђу! Амбијент опште толеранције и апсолутне амнестије за нерад, јавашлук, незнање, непрофесионалност па чак и кршење закона од стране судија и тужилаца, у пресудној мери спутава развој целе нације! Изостанак правде у судовима спречава сваки озбиљнији покушај развоја у било којој области живота! У томе смо се уверили у бројним еколошким споровима које смо покретали! Уз такав правни амбијент, разумљиво да може педесет година опстајати отровна прљавштина у Великом Бачком Каналу!

Слушајући последњих месеци предвиђања одговорних особа из ресорних институција о петнестак милијарди евра потребних инвестиција у животну средину, из претходног јасно видимо само "јата лешинара" како се групишу око ове бремените области! Видимо како се напречац уче еколошки појмови и штанцају инстант стручњаци за животну средину! Черупање "зеленог динара" - без последица, може се прелити у черупање зелених еврића! Само хоће ли на то ЕУ, наши највећи донатори, гледати мирно и помирљиво како развлачимо новце њихових пореских обвезника!

Устав, овакав или онакав, само је, на жалост, важан папир којег би људи морали поштовати! У Србији, земљи без апсолутног ауторитета, знамо да је морање релативна категорија, "где у фрци и прилици сваки папир може добити сасвим другу употребну вредност"!

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net