ВЕСТИ - ЕПВ

Други округли сто о изменама Устава у делу који се односи на правосуђе

СТУЧНОСТ СУДИЈА ИСПРЕД ПОЛИТИЧКИХ ПРИТИСАКА!

Јуче смо у Палати Србија присуствовали још једном Округлом столу на тему припреме измене Устава у области правосуђа. Уз још озбиљнији састав страних делегација и домаћих учесника, те жустре дебате, нарочито представника струковних удружења, разговарало се на тему стручности судија и правосудној академији. Организатор скупа било је, као и до сада, Министарство правде, а подршку је пружила и Мисија ОЕБС у Србији.

ЈОШ ФОТКИ

 

Већина дискутаната оценила је измицање фокуса дискусије са деполитизације правосуђа на стучност судија и тужилаца, као "манипулатини трик" организатора! Министарство правде, тј. г. Чедомир Бацковић, помоћник министра задужен за европске интеграције, у том смислу, правдао потребу уздизања важности правосудне академије до кровног документа, Устава, како би почетно а потом и континуирано образовање кандидата за носиоце правосудних функција, добило чвршће институционално упориште.

Правосудна академија постоји већ 7 година, те су се многи учесници запитали, не спорећи њену важност за усавршавање будућих судија, због чега се интегритет судија предпоставља њиховом стучношћу, када је евидентно постојање политичког утицаја и утицаја носиоца економске моћи на њихов рад!? Ако квалитет и правичност донесених решења умногоме зависи од спољних утицаја, тада ће њихова стучност, колика год да је висока, бити замрачена и потиснута у други план!

Још пре 10 година Венецијанска комисија, која је "ултимативни судија и ауторитет" за оцену свих предлога уставних промена, потврдила је и упозорила тадашњу Владу Србије на постојање елемената политичког утицаја на правосуђе у Уставу! "Разговарајмо о стучности када судије и тужиоци буду "слободни људи"..., истакао је председник Адвокатске коморе Београда Владимир Гајић.

Нашу сагласност већинском мишљењу учесника, налазимо и у нашој области, тј. у несавршености еколошких прописа, по којима се судије и тужиоци морају руководити! У многим еколошким законима постоје преклапања, неусаглашености са кровним прописима, са различитим тумачењем истих ствари! Нисмо чули да постоји посебно упуство за судије по којим приоритетима да се руководе у оваквим случајевима! 

Због притиска и додворавања Европској комисији, често су закони доношени по убрзаној процедури, без квалитетне јавне расправе, а по принципу копи-пејст европских прописа! При томе, никоме није падала на памет потреба да се закони доносе у пакету са подзаконским актима, правилницима, упутствима... Како ће се закони спроводити на терену, и имамо ли исте техничке, кадровске, финансијске... капацитете као земље од којих смо их присвојили!? Имамо ли традицију и развијену грађанску свест попут Данске, Немачке, Словеније, Чешке...?

Још увек кумулирамо грешке и вртимо се око свога репа! 

Међутим, утисак нам је да нас неко јачи снажно гура напред у промене, полако дробећи чауру политичке инертности. Ово нас наводи и даље да одвајамо енергију за допринос достизања владавине права у Србији!

Ова активност део је кампање подизања видљивости цивилног сектора у Србији, која је омогућена реализацијом Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA). 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net