ВЕСТИ - ЕПВ

Радионица са ђачким парламентима Општине Врбас

"МОЈ АМБИЈЕНТ - МОЈА ОДГОВОРНОСТ"!

Данас смо организовали еколошку радионицу са представницима ђачких парламената свих 12 школа наше општине у Великој сали локалног парламента. Уз ђаке, активно су се прикључили и њихови наставници/професори, педагози, психолози и два директора. Скуп је поздравио председник привременог органа општине Врбас, Милан Глушац. Прилику је искористио да упозна присутне са добрим вестима из посете државног секретара за животну средину, гђе. Стане Божовић, по којој ће се Влада Србије у блиском периоду "озбиљно похрвати" са проблемом Великог бачког канала. 

Званично Саопштење Привремене управе Општине Врбас o улагањима у Врбашкој општини

ВИДЕО ПРИЛОГ СА СКУПА

ФОТО АЛБУМ

Сврха радионице била је подизање знања и свести, те утврђивање става учесника о решавању најважнијих еколошких проблема у локалној средини и важност личног доприноса. Модел радонице био је разговор модератора са учесницима, уз мултимедијални увод у тему. Модератор је био Ратко Ђурђевац. 

Уводничар радионице била је Маја Бјекић, шеф одељења за животну средину и енергетски менаџер у Општини Врбас, која је једноставним речима објаснила учесницима послове из свог делокруга рада, са посебним освртом на услуге грађанима и пословним субјектима. 

Пригодна увертира била је и анимирана едукација наших партнера из Еколошког центра "Станиште" из Вршца, под називом "Мисли, делај, утичи", на тему важности укључивања грађана у поступак процене утицаја на животну средину, за сваки пројекат изградње пословног објекта за које инвеститори исходују употребну дозволу, а чији рад може на било који начин да штети животној средини и здрављу људи.

Радионичари су прихватили и задатак да до наредног сусрета, сваки парламент поднесе по један образац Захтева за информацијом од јавног значаја (које су добили уз промотивни материјал) у области животне средине, надлежном органу у Општини или некој другој институцији у зависности од типа проблема чије их разјашњење "живо интересује". Да потом сачекају законски рок одговора и затим поднесу извештај о свему томе - нама! Лични допринос?! Видећемо!

Шта би то дакле, могло ђаке живо да занима, попричали смо на радионици, наравно уз малу драматургију узрока и последице. На моменте и жучно, у стилу правих парламентараца! 

У два сата рада прошли смо дугачак пут од: "ма неће то нико...", "њих то или никога не занима...", па преко: "зашто нешто не предузму...", "ко то треба да уради...", и до: "шта ми можемо...", и "на који начин..."! Буђење одговорности за животни амбијент дуг је и тежак процес. Попут одвикавања од дуванске и алкохолне зависности, једнако се и овде одвикавамо од апатије и равнодушности! Са (неким) младима је ипак лакше и брже, само се њима треба бавити!

Данас смо се бавили свакако свеснијим делом младе популације у нашој средини, па нам је утолико било и лакше и угодније! 

Реализација ове радионица део је Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA). Догађај је подржала и локална самоуправа.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net