ВЕСТИ - ЕПВ

Радионица у ватрогасној јединици

ПРЕВЕНЦИЈА ХЕМИЈСКИХ УДЕСА

У среду, 7. децембра у просторијама ватрогасне јединице у Врбасу и на њихову иницијативу а уз подршку локалне управе, организовали смо радионицу на тему превенције хемијских удеса. Предавач је био Синиша Којовић, командир, а учесници радионице били су представиници одељења урбанизма и инспекције зештите животне средине СО Врбас, Брајана Николић, директорица Дома здравља у Врбасу, представници фабрике шећера „Бачка“ у Врбасу и ученици завршне године средње стручне школе „4. јули“ у Врбасу, смера заштите животне средине са предметним наставником Јеленом Трипковић.

Наш договор са ватрогасном јединицом о успостављању сарадње вођен је намером снажнијег укључивања цивилног сектора у подизању свести грађана и спремности наше локалне заједнице за квалитетним одговором на реално могуће хемијске удесе на нашем подручју.

По уводном предавању Синише Којовића о опасним материјама, приказана су и 4 кратка документарна филмова о незгодама у ватрогасним интервенцијама. Потом је развијена панел дискусија о ситуацији у локалу и спремности надлежних служби, органа управе и пословнх опрератера на изазове хемијских удеса.

Навешћемо најважније закључке са радионице:

- Ова материја је довољно важна да у већој мери и са више пажње буде обрађена планом и програмом средњешколског образовања у Србији. Наша организација ће у наредном периоду искористити партнерство са ватрогасцима да понуди школама општине Врбаса неформалну едукацију у овој области.
- На територији Општине Врбас постоје околности које могу довести до хемијског удеса. Разлог су постојање, пре свега, фреквентног друмског теретног транспорта на регионалном путу R101, међународног железничког транспорта са великим бројем укрштања са путевима у нивоу и већи број пословних оператера са SOVESO постројењима (техничка постројења где се опасне материје производе, користе, складиште или се њима рукује).
- Кроз континуирани рад Општинског одбора за безбедност, Општина Врбас улаже значајне напоре на овом пољу а у оквиру њихових капацитета.
- Хитна медицинска служба у Врбасу са своје две интервентне јединице, кадровски је обучена и технички опремљена за брзо реаговање у збрињавању повређених од последица хемијских удеса. Регионална повезаност здравствених служби омогућава брзо груписање и концетрацију интервентних јединица из других општина у случају удеса већих размера, што важи и за ватрогасну јединицу.
- Ватрогасна јединица у Врбасу одржава изузетно висок ниво спремности за интервенције у хемијским незгодама, али у околностима скромне и просечно старе техничке опремљености. То је и основно обележје ове области у целој Србији, где се велики регионални центри, посебно Београд и Нови Сад, фаворизују у опремању модерном техничко-заштитном опремом на рачун остатка државе. Сматрамо да карактеристике нашег локала описане у првој тачки закључка, заслужује посебну пажњу надлежног министарства.
- Постоји евидентан простор за укључивање цивилног сектора у делу едукације и повећања свести грађана Општине Врбас о карактеристикама и последицама дејства опасних материја на људе и животну средину, мониторинга и узбуњивања, поступања у случају хемијске опасности и заједничком аплицирању на међународним конкурсима.
- Незаинтересованост за сарадњу једног од највећих пословних оператера у Врбасу, - фабрике уља и биљних масти Витал и основана сумња да недовољно улажу у безбедносне мере чувања и коришћења опасних материја из свог производно-пословног циклуса, изазива стрепњу грађана Врбаса да им то додатно угрожава сигурност. Ово поткрепљујемо летошњим инцидентом када им се упалио екстракциони бензин и где само пуком срећом није дошло до експлозије неколико тона ове материје, што би, по мишљењу стручних лица, изазвало тзв. домино ефекат упаљења и других експлозивних материја из круга фабрике (оксиген, амонијак...) са катастрофалним последицама по цео град.

Ова радионица предствља иницијално окупљање које мора добити свој наставак уз укључивање што већег броја субјеката из сва три сектора друштва.

ПОГЛЕДАЈТЕ СЛИКЕ СА РАДИОНИЦЕ

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БАЧКЕ

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net