ВЕСТИ - ЕПВ

Обележен Дан вода у Врбасу

ОКРУГЛИ СТО И ИЗЛОЖБА „ВРБАС НА ВОДИ“

Уз подршку СО Врбас и Културног центра Врбаса а у присуству великог броја званица из Београда, Новог Сада, Сомбора, Бечеја, Куле и Бачког Петровца, те грађана Врбаса, ЕПВ је данас обележио Светски дан вода, отварањем ауторске изложбе Миње Ћулибрк - „Врбас на води“, дипломираног инжењера архитектуре и члана Савета ЕПВ за урбанизам и просторно планирање, на тему култивисања обале Великог бачког канала. Поставка је организована у Галерији КЦ и садржи тродимензионалне сегменте архитектонско-урбанистичке студије туристичко-рекреативног комплекса на чистом делу канала. Овај визуални приказ на својеврстан начин наговештава могућност искоришћавања акваторијалних предности организовања друштвеног живота на водотоку, уз несумљиве потенцијале развоја еколошког и наутичког туризма. Уз ову изложбу, чланови удружења Дунавски пропелер из Београда представили су присутнима искуства и резултате јесенас одржане Светске каналске конференције, чији су били суорганизатори.

 

Изложбена поставка ће бити отворена ову седмицу.

У наставку обележавања овог важног датума у малој сали СО Врбаса у сарадњи са локалном управом организован је Округли сто на тему Међуопштинске и регионалне сарадње на развоју туризма и оживљавању хидросистема ДТД.

Уз представнике ЕПВ и челнике локалне управе СО Врбаса, на састанку су узели учешће и представници ЈВП Вода Војводине, туристичке организације Бечеја, општине Кула и Бачки Петровац удружења грађана Дунавски пропелер из Београда, Зелени круг из Бачког Петровца, риболовачке асоцијације Јожеф Киш и локалног угоститеља и хотелијера „Врбас – Централ“.

На предлог помоћника генералног директора Вода Војводине, г. Стевана Илинчића присутни представници општинске управе Врбаса – заменик председника општине Драган Стијеповић и члан општинског већа за комуналне делатности и заштиту животне средине Александар Крунић прихватили су одговорност за анимирање локалних управа дуж Великог бачког канала за суфинансирање изградње стаза здравља дуж Великог бачког канала, за које би Воде Војводине израдиле пројектну документацију и учествовале са 50% неопходних средстава.

Такође је прихваћен предлог Крста Пашковића, председника Дунавског пропелера, да се у склопу претходне анимације предложи свакој општини израда по три пројекта везана за култивисање овог водотока, који би послужили као основ израде заједничке стратегије развоја туризма на овом потезу. Са овим пројектима требало би се потом обратити за средства европским фондовима, посебно оним везаним за „Стратегију - Дунав и Подунавље“.

Још једном је истакнута неопходност оснивања општинске туристичке организације, како би стручни људи од самог почетка креирали стратешка и оперативна документа на реалним основама.

Еколошки покрет Врбаса и даље ће бити иницијатор оваквих скупова и контролор датих обећања одговорних лица из државне управе и јавних предузећа.

КОРИСТАН ЛИНК:

ekovrbas.net - ИЗЈАВА АУТОРКЕ - МИЊЕ ЋУЛИБРК НА ОТВАРАЊУ ГАЛЕРИЈЕ

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net