ВЕСТИ - ЕПВ

Одржан састанак удружења у Сомбору

САРАДЊА УДРУЖЕЊА НА ВЕЛИКОМ БАЧКОМ КАНАЛУ

Протеклог викенда у Caffe de Sol у Сомбору узели смо учешће на промотивном скупу «Отворимо водене путеве Сомбора и околине».који се одиграо у организацији удружења наутичара Дунавски пропелер из Београда и удружења грађана Мој канал из Сомбора. Поред представника ових организација учешће на скупу узели су предствници још четири ОЦД (организација цивилног друштва) из Новог Сада, Апатина, Бачког Моноштора и Сивца, затим начелница Западно-бачког округа Љиљана Соколовић Ђокић, представници Туристичке организације Апатин, YU ШПЕД Апатин, ЈП Урбанизам - Сомбор, угоститељи и туристички радници из Бачког Моноштора и Бездана.

 

Тематика скупа обухватила је и пројекцију Филма «Кингстон Канада».

Основну иницијативу за реализацију отварања водених путева Сомбора и Великог бачког канала, те светска дешавања у наутичком туризму, предочио је кроз своје предавање Крсто Пашковић, председник Дунавског пропелера.

Отварањем пловних путева у Србији, само усклађивањем и изменама законске регулативе, створила би се претпоставка за отварање до 15.000 нових радних места у Србији, истакао је између осталог г. Пашковић, човек са више од 30 година међународног искуства у наутичком туризму.

Занимљиве презентације одржали су и Драгиша Марић, потомак Милене Марић Ајнштајн и Карољ Ковач председник удружења Белафонс из Новог Сада на теме очувања историјског наслеђа у Војводини.

На скупу је седам присутних ОЦД потписало Протокол о сарадњи «НАШ КАНАЛ» у намери да се на што бољи начин искористе могућности и потенцијали које пружа Велики бачки канал. Протокол има за циљ да омогући удружењима потписницама лакши приступ републичким, покрајинским и локалним институцијама, као и међународним субјектима, домаћим и страним фондовима.

Заједнички циљ удружења потписника овог Протокола је унапређење коришћења каналске мреже у туристичке, комерцијалне и наутичке сврхе, уз поштовање еколошких норми из области очувања и унапређења животне средине.

Потписници Протокола су: удружења наутичара Дунавски пропелер из Београда и УГ Мој канал из Сомбора, УГ Озон из Бездана, УГ Подунав из Бачког Моноштора, УГ Е-култ из Сивца, УГ Белафонс из Новог Сада и Еколошки покрет Врбаса.

На овом изузетно продуктивном скупу покренуто је и неколико иницијатива.

Прва је усмерена Министарству унутрашњих послова за измену Члана 43. Закона о заштити државних граница који, како је истакнуто, представља главну формалну сметњу развоју наутичког туризма у Србији, јер ограничава боравак путника на страним јахтама и чамцима на 30 дана. Тиме се Србији практично ускраћује могућност остварења главних наутичких прихода који потичу од везивања и одржавања пловних објеката.

Друга иницијатива и идеја је изградња и организовање Музеја хидроградње у Бездану са посебном темом Изградње у води, који би се укомпоновао у кокмплекс Батинске битке и Преводницу Бездан који представљају изузетна грађевинска достигнућа.

Затим, отворити пловне путеве Сомбор-Бездан, Сомбор-Мали Стапар-Врбас, Сомбор и окружење.

И коначно, покренута је иницијатива за организовање Визиторског центра на Преводници Бездан.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ:

НАУТИЧКО УДРУЖЕЊЕ - "ДУНАВСКИ ПРОПЕЛЕР" - БЕОГРАД
SIVAC.NET
CAFFE DE SOLL - СОМБОР
УДРУЖЕЊЕ "ПОДУНАВ" - БАЧКИ МОНОШТОР 

УДРУЖЕЊЕ ОЗОН - БЕЗДАН
УДРУЖЕЊЕ "МОЈ КАНАЛ" - СОМБОР

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net