ВЕСТИ - ЕПВ

У Врбасу обележен Светски дан биодиверзитета

ВИРУС И ПЕНИЦИЛИН

Тродневном мини кампањом ЕПВ је уз подршку локалне самоуправе обележио 22. мај, Светски дан биодиверзитета. Наши партнери у овој кампањи били су Средња стручна школа „4. јули“ из Врбаса, Основна школа „Бранко Радичевић“ из Савиног Села и удружење одгајивача оваца и коза „Бикара“ из Врбаса.

 

Oбележавањем овог датума, Врбас се прикључио глобалним напорима цивилизованог света за очувањем биолошке разноврсности, уз ширење свести о нераскидивој повезаности свих животних облика на планети и уз спознају да је наша планета јединствени животни организам, који масовним губитком својих врста, који се тренутно дешава, губи отпорност и способност регенерације, те обољева од хроничних болести које се све више шире њеним меридијанима.


Доминантна врста на овој планети – људи, за сада не показује довољно одговорности за стање и очување свога јединог станишта, где се пречесто у својој себичности понаша као вирус, који се неумерено шири, једе и инфицира ресурсе из свог окружења.

Мора ли бити тако?! - Врбас каже „НЕ“!

Кампању смо започели у среду, 19. маја радионицом на крову општине са матурантима Средње стручне школе „4. јули“ на тему мониторинга алерго-полена и инвазивних коровских врста. У четвртак смо ученицима ОШ „Бранко Радичевић“ из Савиног Села уприличили пројекцију документарног филма „Јегричка – танка линија на длану Бачке“ у продукцији Радио телевизије Војводина. У петак смо мало додали гас, те смо кроз додатне три активности наставили обележавање овог значајног еколошког датума у години биодиверзитета.

Наиме, дан смо почели кошењем 1,5 хектара крајње закоровљених помоћних терена стадиона на Шлаису, уз техничку подршку удружења „Бикара“. Затим смо прошетали са матурантима крај индустријских загађивача ваздуха – „Витала“ и „Пнеутеча“ (уз помињање и нешто дислоцираног „Аустротерма“), уз упознавање учесника са специфичностима проблема и штети коју изазивају нуспродукти њиховог производног процеса. Кампању смо завршили гостовањем председника ЕПВ на локалној телевизији, уз сумирање резултата мини кампање и анимацију масовнијег укључивања грађана, нарочито деце и омладине у ЕПВ акције и давању личног доприноса поправљању стања „нашег комадића планете“.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net