ВЕСТИ - ЕПВ

Радна акција на Великом бачком каналу

ПОСТАВЉАЊЕ МОБИЛИЈАРА КРАЈ БУДУЋЕГ ШЕТАЛИШТА

Активисти Еколошког покрета Врбаса данас су учествовали у целодневној акцији постављања мобилијара обезбеђеног од стране ЈП Воде Војводине, на обали чистог дела Великог бачког канала изнад преводнице. Акцију су организовали чланови риболовачког удружења Златни караш, уз подршку локалне фирме Екстра ауто, која је обезбедила целодневно ангажовање улта за земљане радове.

Четири сета мобилијара (сет: две клупе, сто са сунцобраном) постављени су уз бент канала, уз претходно насипање и планирање четири земљане платформе.

Сличне сетове ЕПВ је прошле године поставио на обали реке Јегричке у оквиру нашег пројекта подржаног од стране УНДП – Заштићено природно добро Јегричка – еко свест и савест.
Сматрамо да су Воде Војводине овим потезом симболично показале добру вољу да у сарадњи са локалним организацијама направе видљиви резултат, барем на делу канала који није угрожен загађивањем индустрије и грађанства.

Наше жеље, које су испољаване у вишегодишњим притисцима на ово предузеће, да се као старатељи канала домаћински односе према добру датом им на управљање и коришћење, свакако неће бити задовољене.

Водопривредно земљиште је најчешће у корову и шикари и у просеку се лоше одржава, ни корито чистог дела канала деценијама се није чистило, обале (литорал) су зарасле у трску која је на неким деловима готово у целости прекриле канал. Бројност рибљег фонда је значајно опао а његов састав се променио на штету аутохтоних врста.

Пред њима и нама је дугачак пут. Искрено се надамо да смо на пут кренули!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net