ВЕСТИ - ЕПВ

Иницијатива Влади Србије - предприступни фондови ЕУ

КОЛИКО СУ НАМ ДОСТУПНИ ПРЕДПРИСТУПНИ ФОНДОВИ?!

У петак, 16. јула 2010. у Мастер центру Новосадског сајма, присуствовали смо другом Форуму за прекограничну сарадњу којим је, између осталог, најављен други конкурс Европске Уније у оквиру ИПА програма Србија - Хрвтска. Новински извештај о овом скупа можете погледати на линку: РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈЕ ВОЈВОДИНА.

Од фебруара месеца прошле године, када смо присуствовали првом Форуму у Вуковару а потом и мноштву инфо-сусрета у Србији и Хрватској, запазили смо једну нелогичност коју ћемо поделити са широм публиком а нарочито са Владом Србије у отвореном обраћању.

Због eвентуалне неупућености грађана, прво мало основних информација о општим условима овог позива, који би могао да донесе многа добра с обе стране границе и свакако да допринесе развоју бољих комшијских односа Хрватске и Србије.

На другом ИПА конкурсу ЕУ, чије се расписивање очекује у октобру месецу ове године, такмичиће се (у пару) непрофитне организације из Србије и Хрватске (локалне управе, јавна предузећа, школе, удружења грађана, разне асоцијације...). „Наградни фонд“ у овом кругу износи 3.240.000 евра (по пола у обе државе) а проћи ће, по проценама стручњака, 12 до 13 заједничких пројеката.

Иако то још нису средства која би донела масовно унапређење живота људи и њиховог амбијента на подручју реализације пројеката, свакако су квалификациони испит за много веће, структурне фондове, који нас очекују у будућем периоду. Вредност пројеката мора бити у интервалу од 50 до 300.000 евра за области економски развој и заштите животне средине и 30 до 50.000 евра на тему „Људи - људима. Обавезно учешће је 15% на тражену суму.

Значи на овом конкурсу српска страна ће аплицирати за 1.620.000 евра и за та средства мора прибавити до 243.000 евра учешћа (уколико, наравно искористи сва расположива средства). Дакле, нема више бесплатних донација, па смо тиме и дошли до теме која изазива сумњу у искреност Владе Србије за истинску подршку апликантима.

Шта мислите колико удружења у Србији може да издвоји слободних 7.500 евра за самостално учешће на ИПА конкурсу (и то за минималну суму донације од 50.000 евра)? Колико школа то може да уради? Колико их се мора удружити да прибаве улог? Па чак и локалне управе које готово листом грцају у тешкоћама, нису комотне за издвајање учешћа које, уз извесну амбицију, може достићи и 45.000 евра (за максимални износ донације од 300.000 евра). Наравно без подршке или учешћа буџета општине, удружења и школе само могу да сањају решења проблема која их тиште.

А онда, колико организација има корисне и оригиналне идеје за решење нагомиланих проблема у својим срединама (наравно, уз мали ветар у леђа) а то не може да остваре јер, оправдано сматрамо да је цивилни сектор у Србији углавном „сиротињски сектор“, који је годинама био у запећку друштвеног и јавног живота и углавном изван новчаних токова.

Техничка (читај консултативна) подршка, коју даје Министарство финансија РС, свакако је добро дошла у прављењу пројеката, али није довољна да отклони дискриминацију према удружењима. „Уложи мање да добијеш више“, по нама, није довољно „зрела мрква“ да замагли чињеницу: да је оно „мање“ за огромну већину недостижно! Држава са својим фондовима мора да искорачи у подршци апликантима, чији пројекти добију позитивну оцену од комисије ЕУ. Она мора да им гарантује покривање учешћа на конкурсу и тек тада би приступни фондови ЕУ постали стварно доступни.

Ако комисија ЕУ за оцену пристиглих пројеката оцени да је нешто добро у околностима изузетно захтевних критерија за пројекте, па то мора бити друштвено корисно и довољно добро за сваку нашу институцију.

Предлажемо дакле, да Влада Србије, за почетак донесе Одлуку о издвајању 243.000 евра из буџета за 2011. годину (процедура за оцену пројеката траје и до годину дана, те уплата учешћа се врши тек следеће године), које би се наменски распоредиле по ресорним министарствима, како би свако министарство у својој области подржало учешћа организација које прођу на IPA конкурсу на јесен.

Осим непосредне користи која ће се остварити реализацијом одабраних пројеката, позитивна Одлука Владе на наш Допис би између осталог омогућила:

- стварање катастра елаборираних решења која би могла и у случају не проласка на ИПА конкурсу, да оплемене локалне и регионалне стратегије развоја;
- стварање предпоставке за доделу утешних награда кроз донације у домаћим и другим страним институцијама за пројекте препоручене од стране комисије ЕУ а који због велике конкуренције нису добили зелено светло не њиховом конкурсу. Овим би се избегли трошкови организовања сопствених конкурса уз загарантован квалитет пристиглих решења;
- анимирање свих расположивих кадровских капацитета по локалима и то како у цивилном тако и у јавном сектору и тиме гарантовано високо искориштење предприступних а онда и структурних фондова ЕУ на дужи временски период;
- повећани интерес за едукацијом у изради захтевних пројектних апликација и пословног енглеског језика, те подизање домаће кадровске конкурентности и припрему за утакмицу на отвореном европском тржишту...
- коначно покретање развоја земље уз максимално искоришћење подршке ЕУ.

Надамо се да ће Влада Србије озбиљно размотрити наш предлог који је у прилогу стварања услова за равноправну утакмицу за средства ЕУ и то по принципу „Ко уме боље – добиће прилику“, наспрам садашњег „Ко је имао – имаће још више“!

КОРИСТАН ЛИНК:

САЈТ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БЕОГРАДУ

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net