ВЕСТИ - ЕПВ

Загађивање канала - трећи дан

ВИТАЛ И ДАНАС ПО СТАРОМ

И поред јучерашње посете водопривредног инспектора, Витал и данас наставља са дивљачким понашањем. Загађивање канала је настављено несмањеним интезитетом. Пошиљке масног талога испраног масном содом (забрањеном за употребу) већ трећи дан путују ка Дунаву.

И поред алармирања медија, старатеља – Вода Војводине, локалне инспекције, републичке водопривредне инспекције и републичке инспекције за заштиту животне средине и збиља њиховог изласка на терен, мангупи из Витала трпају отпад у канал без предаха.

Упс`, извињавамо се, ипак су направили паузу, и то гле случајности - баш пред долазак инспектора у њихову фирму! Наиме, у то време излила се већа количина чисте воде у канал и разбистрила до тада зелено-жуту плутајућу масу која је прекривала канал. Тек да им поквари узорковање. Али да ли су инспектори понели опрему за узорковање. Нису, наравно. Некако су знали да ће закаснити, па да се не оптерећују непотребним баластом!

«Ми загађујемо?! Никако, шта Вам пада на памет, па ми не радимо, на ремонту смо а уз то и нисмо загађивачи, рекли смо вам већ сто пута! Тренутно само пакујемо готове производе!» - одговор је којег редовно прогутају сви инспекори који се појаве на виталовим капијама.

 «А слике, видео материјал?» – То свакако није довољно за изрицање правоснажне пресуде на Суду – то мангупи знају. «А узорци, шта је са узорцима?» - Па нема их.

На сваком суду не признавање кривице и поред очигледних доказа указује на непостојање савести и покајања код починиоца, те се третира оптерећујуће и у пресуди разрезује већа казна. Овај наш починитељ дефинитивно савести нема, али је, очигледно, своје пипке пружио где год је потребно.

Акциденти на води у Врбасу не могу се «хватати» из Новог Сада, Сомбора или чак Београда. Оно што с терена можемо закључити је: да чим се покрене надлежна инспекција из ових градова, изливање прљаве воде из Витала престаје а почиње изливање чисте. Дакле вода не стаје већ се одмах наставља разблаживање канала!

Жбири су међу нама или пак међу њима!

Уколико држава збиља жели да ухвати и казни Витал, очигледно се мора одредити екипа за узорковање стационирана у Врбасу, која ће одмах по дојави и у најкраћем року изаћи на терен и узети узорак воде правоваљан за процесуирање пријаве.

Напомињемо да се ради о средине у којој се барем 200 дана годишње вода канала загађује, што од Витала што од других загађивача. На потезу кроз град Врбас канал је званично проглашен најзагађенијим водотоком у Европи. Дакле постоји потпуна друштвена оправданост за давањем овлаштења стучној екипи у Врбасу а хвала богу имамо овде стручњака на претек а и радну јединицу стараоца.Убеђени смо да би уз нашу подршку примена Закона од овлашћених служби постала много успешнија а загађивање канала би се зауставило у врло кратком року.
«Да ли сте спремни да урадите нешто корисно у нашем граду, господо државни чиновници, па да зауствимо ову инспекцијско парадирање од којег се већ гнуша сваки врбашанин!»

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net