ВЕСТИ - ЕПВ

Акција против амброзије крај врбаског стадиона

СПОРТИСТИ НА ПОЛЕНСКОМ УДАРУ

Уз техничку подршку водопривредног предузећа Бачка из Врбаса, које је на неколико сати одвојило две машине за кошење (таруп и циркуларну косачицу), јутрос смо организовали акцију кошења закоровљеног земљишта око спортских терена на врбаском Шлаизу. Акцији су погодовале и падавине од претходне вечери које су у знатној мери спустиле полен на земљу. Претходних дана цео регион је трпио поленске ударе амброзије, који је бацао у алергијску агонију стотине хиљада војвођана.

Ценимо да је амброзија покривала и до 60% овог простора. Имајући у виду да спортске терене и објекте активно користи око 200 спортиста и рекреативаца из 4 клуба, можемо само да претпоставимо колико је на њих утицало свакодневно запрашивање штетним поленом.

У сред овог корова уочили смо и дивљу депонију, те смо позвали комуналну инспекцију, која се збиља и појавила у најкраћем року. Кроз детаљан преглед смећа уочени су папири који су упућивали на виновника овог недела, те ће се против осумњиченог поднети прекршајна пријава.

Сматрамо да грађани не користе у довољној мери могућности општинског Call centra који аутоматски региструје сваку њихову пријаву и прослеђује надлежним службама које су обавези да у року од 48 сати одговоре на позив.

Ове године, при општинској управи формирана је Комисија за борбу против амброзије, која је снимила већину закоровљених терена у општини и у сарадњи са ЈКП Стандард и инспекцијским службама утицала да се ове године покосе и третирају знатно веће површине под коровом него ранијих година. Поднесено је и неколико десетина пријава републичкој фитосанитарној инспекцији која једина има надлежност у „гоњењу узгајивача корова“. Нажалост, до сада нисмо сазнали да је ова инспекција и реаговала на ове пријаве. Још једном се уверавамо у неефикасност државног инспекцијског надзора.

До пре неколико година ЕПВ је координирао међуопштинским штабом за борбу против амрбозије који је окупљао 9 бачких општина. Са радом смо престали на наговештај Покрајинског извршног већа да формира Покрајински штаб, али се то до данас није десило.

За жаљење је да ни покрајински ни републички органи не виде потребу формирања регионалног акционог тима за сузбијање амброзије, али и других инвазивних коровских врста, које чине огромне здравствене, еколошке и економске штете на целој територији Србије а нарочино Војводине. Нарочито не видимо сарадњу са суседним државама – Хрватском, Мађарском и Румунијом од којих добијамо значајне дозе полена - али им и не остајемо дужни!

Без овакве сихронизоване регионалне и међународне активности сви локални напори биће девалвирани, док сваке године број оболелих нарасте за око 10%.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net