ВЕСТИ - ЕПВ

Манифестација у центру Врбаса

ЗДРАВО И СИГУРНО У САОБРАЋАЈУ

Уз мноштво партнера и доброг расположења, данас смо организовали манифестацију – ЗДРАВО И СИГУРНО У САОБРАЋАЈУ! Манифестација је подржана од локалне управе а учешће су узела деца и наставници из све четири основне школе у Врбасу, као и теренска екипа Општинске организације црвеног крста Врбаса.

У центру догађаја био је EKO BYKE KARAVAN, са промотивном вожњом главном врбаском улицом и афирмисањем безбедног учешћа деце-бициклиста у саобраћају.

У оквиру манифестације теренска екипа Црвеног крста Врбаса одржала је показну вежбу збрињавања повређених бициклиста по судару. Такође су активисти ове организације обезбеђивали бициклисте на oвој тури кроз Врбас.

У другом делу нашег дружења, екипа дечијег песника Тодета Николетића из Црвенке подигла је расположење и насмејала присутне својим шаљивим рециталима и музичким нумерама.

Поруке са овог скупа усмерене су на развијање и подупирање здравих стилова живота и не моторизованих облика транспорта. Бициклисти су, поред пешака, најугроженија група учесника у саобраћају, како је између осталог, истакао члан Општинског већа Александар Крунић, иначе саобраћајни инжењер, те са великим бројем незгода значајно утичу на лош биланс на нашим путевима.

Према неким истраживањима, по квалитету саобраћајне инфрастуктуре Србија је на 83. месту у свету и половина њених путева је у катастрофалном стању. Великим делом и због тога што је за одржавање њене путне мреже потребно милијарду и по евра годишње, а до сада се издвајало само 300 милиона.

У таквој ситуацији бициклисти се оправдано жале на недостатак бициклистичких стаза и своју угроженост у промету, међутим статистика упозорава и на њихову кривицу за хаос на улицама и плочницима. Дакле недостаје нам много едукације и рада, посебно са децом, учесницима у саобраћају.

Развијати здраве стилове живота на лошим и непрегледним друмовима, са просечно нетолерантним и нервозним возачима и неедукованом децом и омладином, сигурно је велики изазов у Србији у којој је данас вожња бициклом углавном опасна активност.

И поред поразних статистика, из Врбаса су отишле јединствене поруке оптимизма и одлучности за промену барем у нашем локалу са «нездравог и опасног на здраво и сигурно у саобраћају»!

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТО ПРИЧУ СА ОВОГ СКУПА!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net