ВЕСТИ - ЕПВ

Комуникациони форум у Савином Селу

„ОТВОРИМО ВОДЕНЕ ПУТЕВЕ СРБИЈЕ“

У организацији Еколошког покрета Врбаса и Дунавског пропелера из Београда, 23.12.2010. год. у Савином Селу одржао се Комуникациони форум са темом у наслову, који је окупио више од 30 учесника из Врбаса, Савиног Села, Београда, Новог Сада, Сомбора, Апатина, Бездана и Бечеја. Скуп је одржан под покровитељством Скупштине општине Врбаса и уз подршку ЈВП Вода Војводине, МЗ Савино Село и УГ Озон из Бездана.

 

ФОТО ПРИЧА: http://www.facebook.com/pages/Zeleni-Vrbas/100991286618055?v=photos#!/album.php?fbid=153024484748068&id=100991286618055&aid=39488

Овај догађај представља наставак реализације потписаног Протокола осам удружења из Београда, Сомбора, Новог Сада, Врбаса, Бездана, Сивца, Бачког Моноштора и Апатина о сарадњи на отварању водених путева Бачке, од маја месеца ове године.

На самом почетку Форума, учесници су обишли Тријангл и мотел Зодјак, тј. укрштање канала Богојево – Врбас и Мали Стапар Нови Сад. Овај потез је свакако један од најлепших амбијенталних простора у општини са изузетним потенцијалима за развој наутичког туризма, који је већ опремљен са три војне рампе за пролаз амфибија кроз канал а које су, по изјави искусних наутичара, идеалне за извлачење и уношење чамаца у воду.

На самом почетку скуп је поздравио представник Министарства за инфраструктуру г. Јован Нино Поповић а своја мишљења и мултимедијалне презентације изнели су представници старатеља ХС ДТД – Воде Војводине, Покрајинског секретаријата за привреду – сектор за инспекцијски надзор, СО Врбаса, Дунавски пропелер, Еколошког покрета Врбаса, УГ Озон из Бездана, Туристичке организације Бечеја, удружење риболоваца Буцов из Апатина.

Изнесена искуства наутичара, еколошких активниста, представника старатеља и ресорних институција, риболоваца и произвођача наутичке опреме, допринела су стварању јасне слике са терена и примењивости правне регулативе, што је даље произвело следеће закључке са конкретним иницијативама:

- Приступити реализацији озивљавања наутичке дестинације триангл, Савино Село (уредити обалу у функцију наутичког туризма)
- Одредити Савино Село за домаћина регате ЈВП Вода Војводине, на Дане Дунава следеће године (на трианглу организовати наутички дан регате).
- Оживети пловни пут за наутичаре: Нови Сад – Савино Село - Бездан (организовати изградњу мини инфраструктуре – пристани, привези, сигнализација).
- Одржати континуитет форума о наутичком туризму, при чему ће се следећи оргнизовати у Бездану а затим у Бечеју и Апатину (у локалним срединама иницирати програме за оживљавање водних ресурса).
- Организовати  регионалну конференцију о каналима и рекама у априлу 2011 (окупити важне субјекте у Средњем подунављу. Кординатор - УН Дунавски Пропелер  у сарадњи са удружењима потписницима протокола из Сомбора)
- Покренути иницијативу за производњу опреме за наутички туризам (орема за наутику намењена туристима).
- Анимирати ресорне државне институције за ратификовање конвенције УН бр. 52. са Правилником о класификацији рекреативних водених путева Европе, што би отворило додатних 3500 км пловних путева Србије.
- Наставити анимацију ресорних државних институција за доношење Закона о мини концесијама које би, између осталог, снажније анимирало приватни сектор за улагање у изградњу туристичко-рекреативних објеката на обалама река и канала.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net