ВЕСТИ - ЕПВ

Обележен Дан вода 2011

РАДИОНИЦА КРАЈ СПОМЕНИКА ЈОЖЕФУ КИШУ

Уз подршку локалне управе и јавног предузећа Врбас превоз, данас смо обележили Дан вода крај споменика Јожефу Кишу, градитељу Великог бачког канала. Заједно са ученицима смера заштите животне средине СШЦ 4. јули из Врбаса положили смо цвеће и одржали пригодну радионицу о значају његовог дела за живот људи у нашем региону.

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БАЧКЕ

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТО ГАЛЕРИЈУ СА ОВОГ ДОГАЂАЈА

 

Ове, 2011. године Светски дан вода се обележава под слоганом „ВОДА ЗА ГРАДОВЕ, ОДГОВОР НА УРБАНИ ИЗАЗОВ“ и има за циљ да подстакне и активира владе, организације друштва и појединце да узму активно учешће у процесима управљања водом у градовима

Мрежа хидро система ДТД, која је са 900 км својих канала испресецала војвођанску равницу, представља јединствени водни ресурс у Европи. Последњих година локалне иницијативе које се из Врбаса покрећу, дају снажан допринос оживљавању кичме овог ресурса – Великог бачког канала, који је несхватљивим немаром минулих деценија оставио црни белег на савести свих чинилаца друштва.

Повезујући циљеве овогодишњег обележавања Дана вода, истичемо намере локалне управе и  Министарства животне средине и просторног планирања, који ће за који месец уз подршку Европске уније, Фонда за капитална улагања АПВ наставити пројекат коначног решавања загађења Великог бачког канала, кроз изградњу Централног постројења за пречишћавање отпадних вода Општине Врбас, града Куле и Црвенке. Свој допринос даће и компанија Карнекс кроз изградњу постројења за примарно пречишћавање отпадних вода, што ће у највећој мери смањити загађивање канала фекалним и индустријским водама.

Ове активности, нажалост нису испраћене и од компаније Инвеј са својом фирмом Витал, те шпиританом Панон из Црвенке, који, иако велики загађивачи, не наговештавају да ће предузети било какве мере заштите животне средине.

Значајну улогу у заштити водних ресурса имаће и донесена локална Стратегија управљања отпадом, коју локална управа већ увелико спроводи кроз послове санације градске депоније и организованим сакупљањем секундарне сировине од стране Јавно-комуналног предузећа Стандард.

Генерално поправљање ситуације улива нам оптимизам, иако смо свесни да ће до задовољавајућих резултата протећи још доста воде нашим каналима а све уз снажан притисак и мониторинг циволног сектора.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net