ВЕСТИ - ЕПВ

БОРБА ЗА БЕЛИ ЛОКВАЊ И ПРИЈАТЕЉЕ

ЗАХТЕВ ЗА МИШЉЕЊЕ ПОКРАЈИНСКОГ ЗАВОДА ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ

Складно претходним консултацијама и препоруци гђе. Миланке Мишковић из ЈВП Воде Војводине, обраћамо Вам се са захтевом за мишљење о проблему с којим се суочавају наши пријатељи из Куле.

Наиме, у Великом бачком каналу на потезу кроз град Кула а у непосредној близини тамошњег рекреационог центра, налази се велико станиште белог локвања. Овај проширени простор на каналу некада је служио и као окретиште за барже и друга већа пловила. Обзиром да пловидбе овим водотоком одавно већ нама, несметано се већ деценијама развија колонија ове међународно заштићене врсте.

ПОГЛЕДАЈТЕ ЗВАНИЧНО МИШЉЕЊЕ ЗАВОДА

Залеђе овог простора недавно је од стране Вода Војводине оплемењено мобилијаром и стазом здравља, те уз већ постојећи парк служи за одмор и рекреацију великог броја житеља тога краја.

Много труда и средстава од стране старатеља водотока и многих волонтера из Куле утрошено је у стварању једаног пријатаног амбијенталаног простора који је анимирао грађане да својим присуством и активним односом чувају стечено добро својих предака.

Међутим, као што то обично бива, ова идила није могла незапажено проћи од стране оних људи који друштвену корист подређују својим приватним интересима.Наиме, приватни предузетници, власници сплава на слици лево, по суочавању са одлукама врбаске локалне управе и других надлежних инспекцијских служби, да се дислоцирају са врбаског Шлаиса, решили су да га пребаце управо у Кулу на позицију станишта белог локвања. У томе су, нажалост, добили и подршку председника Општине Кула.

Група ентузијаста успела је да прикупи преко петсто потписа грађана који, поред осталог, знају с каквим проблемима се годинама суочавало стотинак грађана врбаског Шлаиса, који су били први на удару гласне ноћне музике, честих туча и присуства наркомана. У Врбасу стотинак а у Кули би то било неколико хиљада грађана наслоњених на тај потез канала.

Складно претходно реченом и вашим програмским и статутарним опредељењем, молимо Вас да, уз евентуални излазак на терен, процените и дате стучно мишљење потенцијалне угрожености станишта белог локвања у Кули. Истичемо и одређену хитност у решавању овог проблема, због седнице СО Кула заказане за 15. април на којој ће се између осталог, разматрати и давање сагласности за постављање сплава крај обале Великог бачког канала.

У очекивању Вашег скорог Мишљења,
СРДАЧНО ВАС ПОЗДРАВЉАМО!


 За Еколошки покрет Врбаса
 председник: Ратко Ђурђевац

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net