ВЕСТИ - ЕПВ

Форум о развоју наутичког туризма у Бездану

ОТВОРИТИ ВОДЕНА ВРАТА БАЧКЕ

У суботу 16. априла у организацији Удружења Наутичара „Дунавски пропелер”, Туристичког удружења „ВИКЕНД” из Бездана и Еколошког друштва „ОЗОН” одржан је је Форум о наутичком туризму и пловним путевима на каналима и рекама. Ово је била прилика за наше представљање наутичких потенцијала Општине Врбас, чије руководство је помогло организацију Форума са аутобусом који је превезао учеснике из Београда и Новог Сада.

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТО ГАЛЕРИЈУ СА ФОРУМА

У раду Форума, узело је учешће преко 50. гостију, као и преко 40 правних и физичких лица из Бездана и околине. Основне теме Форума су биле отварање преводнице на улазу у Велики Бачки канал, отварање пловних путева ( Бездан - Сомбор - Мали Стапар - Бездан и Бездан - Сомбор -Савино Село -Нови Сад -Бездан), прописи који регулишу пловидбу на унутрашњим пловним путевима, као и иницијатива Удружења наутичара „ Дунавски пропелер “ за отварање новог музеја у Бездану посвећеног грађевинарству у води. О значају развоја воденог саобраћаја и туризма за Западнобачки округ говорили су Проф.др Снежана Штетић, Проф.др Зоран Радмиловић и Крста Пашковић из Удружења Наутичара „Дунавски пропелер”. Стратегију развоја Републике и Покрајине у области воденог саобраћаја и туризма и могућности финансирања локалних заједница изнели су Сања Кнежевић из Кабинета подпредседника Владе за европске интеграције, Тијана Живковић из Агенције за просторно планирање и Мирјана Грбић из Покрајинског секретаријата за привреду. Излагање су имали Стеван Илинчић пом.директора и Варга Ференц из ЈВП Воде Војводине, Биљана Латић Војводина Шуме, Машуловић Бранислав из Градског музеја Сомбор, Мирјана Ђекић из Покрајинског Завода за заштиту споменика културе и Лиљана Соколова Ђокић Начелница Западнобачког округа.

О искуствима из свакодневног рада говорили су представници Бечеја, Куле, Врбаса, Титела, Апатина, Старе Пазове, Удружења Наутичара” Дунавски пропелер”, ТО Апатин, YУ Агента, Млади туризмолози као и привредници из те области.

На непотпуност и недореченост прописа који регулишу режим на унутрашњим пловним путевима у односу на страна пловила указали су Иван Јовановиц из Покрајинског секретаријата за водопривреду и чланови удружења наутичара. Значајно је учешће у раду Форума Корнелије Млинаревић, заменице директора Регионалне развојне агенције за међународну и регионалну сарадњу из Осијека и градоначелника Шипош Шандора из Дража и Кинаљ Шандора из Нађбарачке, Биљане Марчете из ТА Магелан, као и Сатору Yокоyама представника Јапанске туристичке привреде у Србији , чиме је Форум добио међународни карактер. Форум је пружио могућност, да се преко двадесет студената туризма из удружења Младих туризмолога, из прве руке, упозна са наутичким туризмом, као посебним облашћу у туризму, која је прилично занемарена.

Учесници Форума имали су задовољство да обиђу преводницу и млин у Малом Стапару уз подршку општине Кула, преводницу и музеј Батинске битке и ткачницу у Бездану, будућу наутичку дестинацију у Савином Селу уз подршку Општине Врбас и водни парк у Сурдуку.
Примајући преко 40 гостију у своја домаћинства и указаним гостопримством, уз туристички атрактивне локалитете, Бездан је показао да постоје озбиљне могућности за развој туризма. Преводница Бездан
Представници Удружења Наутичара „Дунавски пропелер” су, у духу закључака са Светске конференције о каналима одржане 2009г. у Новом Саду истрајали, да се настави са иницијативом оживљавања водних путева Средњег подунавља, а посебно место и значај у томе има преводница Бездан и Западнобачки округ. Крајњи циљ ове иницијативе је оживљавање наутичке привреде и туризма у Западнобачком округу, а тај привредни програм би могао отворити пар стотина нових радних места у Сомборској општини а посебно у Бездану и његовој околини.

Закључено је, да Туристичко удружење „ВИКЕНД” из Бездана, које заступа Барбара Варонги и Жарко Пудар који заступа Еколошко друштво „ОЗОН” у сарадњи са месном заједницом Бездан и Удружењем Наутичара”Дунавски пропелер” о закључцима са Форума информишу све релеванте институције и организације у Републици Србији, а ради реализације иницираних програма и активности. Форум је био комплетан јер се истовремено одржавало велико кајакашко такмичење у срцу Бездана. Велики број кајакаша уживао је у лепотама Бездана као и учесници Форума.

Модератори Форума били су Александар Д. Марковић и Крста Пашковић

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net