Новости

Мини кампања у сеоским школама Општине Врбас на тему климатских промене

ШТА ДЕЦА МОГУ ПРОТИВ ПРОМЕНА КЛИМЕ?!

У претходној недељи одржали смо четири едукативна скупа у основним школама Бачког Доброг Поља, Савиног Села, Куцуре и Равног Села на тему климатских промена. Радионице су организоване уз сусретљивост руководстава школа и помоћ предметних наставника, координатора еколошких активности.

РАДИОНИЦА У БАЧКОМ ДОБРОМ ПОЉУ

РАДИОНИЦА У САВИНОМ СЕЛУ

РАДИОНИЦА У КУЦУРИ

ТРИБИНА У РАВНОМ СЕЛУ

Многе ствари око нас дешавају се а да их не примећујемо или не распознајемо као претњу. Многе игноришемо и поред јасних упозорења, некада од чисте лењости, некада из страха од реваншизма, а често из себичних разлога!

Гомиле смећа крај пута, паљевине биљног отпада, нестанак дрвореда, закоровљене површине, гареж из димњака, смрад из канала... бахате људе који то све чине, само су неке ствари које се у Врбасу, селима у нашој Општини, али верујемо и дуж целе Србије,  игноришу и непримећују. С којима се људи мире и науче живети крај њих!

И одједном, без упозорења те ствари нам уђу у живот на најгори начин, кроз болест, непогоду, штету на усевима, експлозију трошкова живота... Затечени смо, неприпремљени и запрепаштени! Понекад и љути! - Зашто баш мени да се деси?! 

Незнање није оправдање!

И шта то онда деца могу против климатских промена а да њихови родитељи, родбина и комшије нису у стању или не желе! Шта ми, еколошки активисти чинимо у прилог томе? Шта би то могла школа, званично образовање?! Па наравно - да се бавимо децом!

Званични школски програми не остављају много простора за "бављење децом", тј. оним  што их окружује, што их додирује, на чега могу одмах утицати, мењати ток, управљати! Где се то учи како управљати својим животом, а онда како уређивати животни амбијент, - кућни, школски, заједницу... планету?! Некада се то звало васпитање! Како другачије стварати одговорне људе!

Лоше стање животног амбијента, генерално лош однос људи према њему, указује на незрелост и неодговорност! Изгледа су пропуштени неки часови у образовању или образовање избацује незреле и неодговорне особе, готово потпуно неспремне за живот у заједници! И поред велике присутности у школама, сваке године осетимо пад концетрације и интересовања. Све нам је теже пробрати "добар материјал" за волонтере! А климатске промене већ нас добро разбијају! Важно да потписујемо међународне споразуме, а на терену, "усамљено дрво под налетима ветра"!

Ова активност подржана је од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

  

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net